29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“ №121.

Паркът ще бъде построен за 36 месеца в партньорство между общините Русе и Гюргево. Стойността на проекта е близо 1 800 000 лв., от които 80% от Европейския фонд за регионално развитие, останалите са национално съфинансиране и собствено участие нa община Русе.

Предвиденият парцел е с площ от 25 дка. Той ще бъде изграден с естествени и екологосъобразни материали, вместо с т.нар. „сива инфраструктура“. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението – със соларно захранване. Планира се поставянето на паркова мебел и чешма с питейна вода. Растителността ще бъде от местни растителни видове, характерни за Дунавската равнина и крайбрежието на реката.

Предвижда се изграждане на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и кът „Биоразнообразие“.

Related Articles

Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Орденът на архитектите в Румъния (OAR) и Община Букурещ, обявиха Международен конкурс за дизайн на крайбрежна зона - „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Конкурсът...

НИНКН създаде дигитално копие на храм „Христос Пантократор“ в Несебър

НИНКН изготви дигитално копие на църквата "Христос Пантократор" в Старинния Несебър. Дигиталният двойник на забележителния храм е създаден с лазерно сканиране, към което са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ