22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Русе получава над половин млн. лв. за дигитализация и опазване на културното си наследство

Проектът на Община Русе „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“ е одобрен за безвъзмездно финансиране, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Средствата ще бъдат получени по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Проектът е по идея на общината, а стойността му е 525 355,96 лв. със срок за изпълнение 24 месеца от подписване на договора. За реализирането на проекта местната управа ще си партнира с основните културни институции в града – Регионалния исторически музей, Драматичен театър „Сава Огнянов“, Куклен театър – Русе, Общинския културен институт „Художествена галерия“, Държавната опера, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, Възрожденско читалище „Зора 1866г.“, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, а също и с Националния музей в Лихтенщайн.

В рамките на проекта културните институти ще си сътрудничат за опазване и подобряване условията за достъп до културно наследство чрез неговото дигитализиране и атрактивно представяне. За целта ще бъде създаден Център за дигитализация. Акцентът на проекта ще бъде съхраняването и популяризирането на историята на Русе, бурното развитие на града и оживения културен живот през годините.

Ще бъдат дигитализирани над 30 хиляди снимки, документи, плакати, афиши, картички, програми, статии, пиеси, картини, костюми и други културни и исторически артефакти. Те се съхраняват в архивите на Община Русе и културните институции. Ценностите ще бъдат достъпни за всички на създадената платформа. С помощта на проекта културното наследство на Русе ще може да се включи в общоевропейския културен обмен, представяйки самобитността на региона.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ