16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Ролс Ройс започва производство на ядрени реактори

Британският производител на самолетни двигатели и луксозни автомобили Ролс Ройс обяви плановете си за изграждане на малки евтини ядрени реактори. Проектът е подкрепен с частни и публични средства, за да се помогне за намаляване на въглеродните емисии в страната.

Ролс Ройс създаде ново подразделение за малки модулни реактори (SMR), след като получи финансиране в размер на 405 милиона паунда, се казва в изявление на компанията.

SMR реакторите са много по-евтини за изграждане от големите ядрени централи, тъй като по-голямата част от производството и монтажа се извършват във фабрика, преди да бъдат транспортирани до площадката.

Днешното съобщение е още една стъпка към изпълнението на стратегията на правителството за нулеви емисии“, подчертават от компанията.

Британският министър на бизнеса и енергетиката Куаси Куартенг описа новината като „възможност, която се появява веднъж в живота“ за „внедряване на повече нисковъглеродна енергия и гарантиране на по-голяма енергийна независимост“.

Атомните електроцентрали, построени през миналия век, или са затворени, или са към края на живота си. Но страната иска 20% от електроенергията да се произвежда от ядрена енергия, за да помогне да изпълни обещанието да намали въглеродните емисии до нула до средата на века и да се справи с изменението на климата.

Related Articles

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ