34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Робот за подводни проучвания ще следи състоянието на Бургаския залив

С робот за подводни изследвания ще се извършват мащабни проучвания на екологичното състояние на Бургаския залив, съобщиха от Общината.

Изследванията ще се извършват в рамките на съвместен проект на Община Бургас и университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Апаратът ще бъде осигурен по проекта „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“.

Апаратът трябва да бъде доставен до 6 месеца. Той ще се използва за научна и изследователска дейност от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Роботът ще бъде управляван дистанционно от оператор.

Ще може да се потапя на дълбочина до 30 метра, като по този начин ще се извършва заснемане на морското дъно в определените 6 полигона в Бургаския залив.

По време на подводните изследвания ще бъде събрана възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Заснетите от робота кадри с отпадъци ще бъдат анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. Ако се установи наличие на отпадъци с по-големи размери, ще бъдат използвани водолазни екипи за изследването им на място и при възможност ще се изваждат от водата.

Разработването на научната база данни за състоянието на Бургаския залив в зоните със силно влияние на човешката дейност ще бъде основа за изработването на стратегии за намаляване на замърсяването и опазването на природните ресурси.

Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т.нар. син растеж.

Резултатите от направените подводни изследвания ще бъдат представени на научна екоконференция в Бургас и две събития тип „научно кафене“, в които ще участват учени, представители на бизнеса и местната общност.

По време на дискусиите ще се обсъдят различни идеи за опазването на природните ресурси. Освен изследването на морските води, ще бъде разработен „син етикет“. Знакът ще се поставя на заведение, което се е включило в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлага пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ