15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

РИОСВ с одобрение за изготвяне на план за възстановяване на Княжевския лифт

Получихме одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша”.

Това е още една важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта.

В последните седмици собственикът на лифта „Витоша ски” многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на съоръжението. За да се случи това, собственикът трябва да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите. След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет.

Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта.

Първият е с изработване на Специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз.

По инициатива на кмета Фандъкова преди 10-ина дни се проведе среща на всички институции, които имат отношение към възстановяването на Княжевския лифт. „Изяснили сме всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта“ – каза също кметът Фандъкова.

 

Related Articles

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ