14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Решено: И ателиетата ще имат статут на жилища

Имоти, които се водят ателие по документи, ще трябва да отговарят на всички изисквания за жилища, решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Целта е да се прекрати практиката да се продават ателиета, в които обаче на практика се живее.

До момента имоти, които не покриваха изискванията за жилища, се реализираха на по-ниска цена на пазара като ателиета, тъй като изискванията за тях бе да имат санитарен възел. За статут на жилище имотите следваше да разполагат със самостоятелен вход, да имат най-малко едно помещение, както и килер, гараж или мазе.

С промените, приети на второ четене се затяга и контролът над фирмите за строителен надзор. Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който е издадено разрешението за строеж. В допълнение по-високите изисквания към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти, са да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Според новите текстове административно-наказателна отговорност вече ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се налага на физически лица, чрез които се оценяват съответствието на проектите и се осъществява надзорът на строежите, както и за други нарушения на ЗУТ и актове по неговото прилагане.

Ще бъде създаден и Единен публичен регистър по устройство на територията. В него ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахването им, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др.

Регистрите поддържани от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации ще бъдат обединени.

Related Articles

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ