18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Решението на АПИ да се разплати наполовина с пътните строители отива в съда

Конституционният съд (КС) образува дело за решението Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да плати само половината пари на пътните строители.

Делото е по искане на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС. Те настояват решението на Народното събрание (НС) от 20 април 2022 г. да бъде обявено изцяло като противоконституционно. То е свързано с това АПИ да заплати 50% от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г. Според решението останалите 50% трябва да се извършват след решение на Народното събрание. А това да стане въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според депутатите решението на НС нарушава принципа на право на защита на гражданите; принципа на независимост на съда; принципа на подконтролност на актовете и действията на административните органи от страна на независимата съдебна власт.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ