16 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Референдум: В Синитово гласуват „за“ или „против“ изграждане на площадка за отпадъци

Референдум дали да се изгради площадка за третиране на неопасни отпадъци в землището ще се проведе тази неделя в пазарджишкото село Синитово. Одобрените въпроси за референдума са два:

– „1.1. Съгласни ли сте инвестиционното предложение „Изменение и разширение на изграждане на площадка за третиране на неопасни отпадъци“ да бъде реализирано в землището на с. Синитово?“

– „1.2. Съгласни ли сте инвестиционното предложение „Изграждане на площадка за третиране на неопасни отпадъци“ да бъде реализирано в землището на с. Синитово?“.

Мотивите за провеждане на допитването са, че изграждането на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци, както и нейното изменение и разширение, засягат пряко интересите на населението. Опасенията са, че ще навреди на поминъка на селото, който е традиционно зеленчукопроизводство и животновъдство. Заявката е инвестиционното намерение да се реализира в непосредствена близост до земеделски земи. Местните жители са притеснени, че това ще наруши здравословната околна среда.

В референдума може да се гласува на 19 декември (неделя) от 7,00 до 20,00 часа в секции № 185 и № 186 в селото с хартиени бюлетини.

Веднъж вече допитване бе проведено в селото заедно с местните избори през 2019 г. Тогава синитовци се обявиха както срещу намерението за изграждане и разширяване на площадка за отпадъци, така и срещу друг проект – за добив на инертни материали от близка кариера. Резултатите обаче бяха обжалвани и отменени от съда.

 

Related Articles

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...

Интерактивна инсталация #soWelcometoSofia показва символите на столицата

Интерактивна изложба, презентираща София пред туристи и гости ще бъде разположена на Терминал 2 на летището по случай празника на града 17 септември. Тя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ