20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Референдум: В Синитово гласуват „за“ или „против“ изграждане на площадка за отпадъци

Референдум дали да се изгради площадка за третиране на неопасни отпадъци в землището ще се проведе тази неделя в пазарджишкото село Синитово. Одобрените въпроси за референдума са два:

– „1.1. Съгласни ли сте инвестиционното предложение „Изменение и разширение на изграждане на площадка за третиране на неопасни отпадъци“ да бъде реализирано в землището на с. Синитово?“

– „1.2. Съгласни ли сте инвестиционното предложение „Изграждане на площадка за третиране на неопасни отпадъци“ да бъде реализирано в землището на с. Синитово?“.

Мотивите за провеждане на допитването са, че изграждането на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци, както и нейното изменение и разширение, засягат пряко интересите на населението. Опасенията са, че ще навреди на поминъка на селото, който е традиционно зеленчукопроизводство и животновъдство. Заявката е инвестиционното намерение да се реализира в непосредствена близост до земеделски земи. Местните жители са притеснени, че това ще наруши здравословната околна среда.

В референдума може да се гласува на 19 декември (неделя) от 7,00 до 20,00 часа в секции № 185 и № 186 в селото с хартиени бюлетини.

Веднъж вече допитване бе проведено в селото заедно с местните избори през 2019 г. Тогава синитовци се обявиха както срещу намерението за изграждане и разширяване на площадка за отпадъци, така и срещу друг проект – за добив на инертни материали от близка кариера. Резултатите обаче бяха обжалвани и отменени от съда.

 

Related Articles

Нови пейки ще изненадат децата на Сливен за 24 май

Пейки във формата на разтворени книги, от чиито страници надничат любими приказни герои, ще изненадат малчуганите на Сливен за 24 май. Инициативата е на...

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ