20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Ресторант от лед и причудливи снежни скулптури привличат туристите в Харбин

За пореден път в китайския град Харбин се открива Международният фестивал на ледените фигури. Тазгодишното издание на традиционния зимен празник се провежда на площ от 600 000 квадратни метра.

Снежните скулптури са изработени за 15 дни от над 200 000 кубически метра лед, осигурен от близката река. Харбин е един от най-студените градове в Китай, където температурите могат да паднат до минус 35 градуса, затова и неслучайно носи прозвището Леденият град. Той е и  една от най-популярните туристически атракции през зимата. Повечето обаче не знаят, че освен красиви ледени фигури в парка, има и много интересна и вкусна храна, разказва Радио Китай за чужбина.

Тук може да опитате хотпот в ледена обстановка, и да видите как се сливат в едно огън и лед. В югозападната част на парка се намира една изящна ледена сграда, която всъщност е ресторант. В него ви чака поредната изненада, тъй като тук всичко е направено от ледени блокове – маси, столове, дори чашите.

Ресторантът е изграден по технология, изпреварила времето си – чрез обвивка от композитен материал за лед и сняг, поставян чрез пръскане, която я прави по-устойчива на атмосферни промени.

Построяването на самата сграда става, когато се напълни гигантски балон с газ и след това се пръска готовия композитен лед върху него, за да се образува слой с дебелина до 25 см. Интересното е, че тук трябва да се яде бързо, защото в противен случай храната, съдовете и приборите замръзват.

Related Articles

Бургас: Започна укрепване на свлачището под Летния театър

Под Летния театър в Бургас „работи“ свлачище, което застрашава крайморската алея и ежедневно ползващите я пешеходци. За това алармира преди повече от година администрацията...

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ