29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Реставрират Караалановото училище в Асеновград

Националният институт за недвижимо и културно наследство (НИНКН) е одобрил проекта на община Асеновград за ремонт на покрива на Караалановото училище. Документите са съгласувани и с Министерството на културата, съобщават от общинския пресцентър. 

За целта са издадени и строителни разрешения. В бюджета на община Асеновград са предвидени 70 000 лева, с които ще се реализира I етап от проекта. „Чрез ремонта на покрива ще може да се запази конструкцията на цялата сграда. Такава възможност има в момента община Асеновград, за да направи първата стъпка към цялостната реставрация на историческата ценност. Направена е ориентировъчна количествено-стойностна сметка (КСС) за това, която сочи, че за целта ще са необходими около 540 000 лева“, посочи пред медиите заместник-кметът по строителството в инженер Стоян Димитров.

Той допълни, че в момента общината води преговори за изпълнение на проекта, тъй като Караалановото училище се намира в имот, който не е изцяло общинска собственост. Една зона от него е частна собственост и съответно би следвало всеки един от собствениците на сградата да участва при изпълнението. „Опитваме се по максимално коректен начин да достигнем до споразумение със собствениците на останалата част от сградата. Ако не можем да постигнем такова, то ще се наложи възлагане на ремонта на покрива, след което направените разходи ще се изискат по съдебен ред. Считаме, че първо е редно да направим опит да се споразумеем и всяка една от страните, съобразно процента на собствеността, да поеме своите разходи“, обясни Димитров.

Заместник-кметът бе категоричен, че са огледани всички възможни варианти за външно финансиране на цялостната реставрация на сградата. Но от гледна точка на това, че имотът не е изцяло общински, е много трудно намирането и привличането на средства от Европейския съюз или по национални програми. 

Караалановото училище е първото българско класно школо в Асеновград. То е в списъка с паметници на културата от местно значение. Школото е построено през 1881 г. от Георги Карааланов, но сградата е ползвана за училище между 1889 г. и 1906 г. Проектът за цялостната му реставрация предвижда ремонт на фасадата, вътрешно укрепване на стълбището, възстановяване на стени изграждане на еркерен балкон. Направено е заснемане, като са приложени фотоси за автентичния вид на училището, за да бъде възстановено така, както е изглеждало в миналото.

Архивните снимки сочат, че от хайета на II етаж се е излизало на два балкона. Те са били симетрично разположени – единият към улицата, а другият към двора. Към настоящия момент обаче и двата липсват. Прозорците са дървени, останали без стъклопакет. Входните врати са с пролуки и лоши механизми за затваряне. В сградата няма изграден санитарен възел. Изготвеният проект, за който ще се търси финансиране, предвижда възстановяване на двата балкона, запазване местоположението на дървената стълба и смяна на дограма. Включено е и възстановяване на дървените декоративни елементи от интериора. Естетизирането на фасадата пък обхваща премахване и възобновяване на повредена мазилка, боядисване, оформяне на цокъл от камък. По проект е планирано дори художествено фасадно осветление.

Related Articles

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ