15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Реставрират знакови сгради в живописна Трявна

Къщата-музей на Ангел Кънчев и къщата-музей на баща и син Петко и Пенчо Славейкови в Трявна ще бъдат реставрирани. Това са два от най-посещаваните от туристи и разпознаваеми културни обекта в живописния град. Управлението им е под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Финансирането на ремонтите е осигурено от Министерството на културата по програмата “Опазване на недвижимо културно наследство”.

Със средствата в размер на близо 140 000 лева ще се извърши текущ ремонт, фасадна и друга консервация и реставрация на къщата-музей на Ангел Кънчев.

Ремонт на покрива, фасадна и допълнителна консервация и реставрация са предвидени и за Славейковата къща. Общата стойност на ремонтните дейности е 116 757 лв.

Къщата на баща и син Славейкови е сред Недвижимите културни ценности на България, има висока архитектурно-строителна стойност. Също така музеят е сред най-значимите обекти на Трявна за развитието на местния културен туризъм, допълват от общинската администрация.

Related Articles

До 2026 година: Пускат нови 8 влака в софийското метро

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро през 2026 г. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –...

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ