16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Реставрират знакови сгради в живописна Трявна

Къщата-музей на Ангел Кънчев и къщата-музей на баща и син Петко и Пенчо Славейкови в Трявна ще бъдат реставрирани. Това са два от най-посещаваните от туристи и разпознаваеми културни обекта в живописния град. Управлението им е под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Финансирането на ремонтите е осигурено от Министерството на културата по програмата “Опазване на недвижимо културно наследство”.

Със средствата в размер на близо 140 000 лева ще се извърши текущ ремонт, фасадна и друга консервация и реставрация на къщата-музей на Ангел Кънчев.

Ремонт на покрива, фасадна и допълнителна консервация и реставрация са предвидени и за Славейковата къща. Общата стойност на ремонтните дейности е 116 757 лв.

Къщата на баща и син Славейкови е сред Недвижимите културни ценности на България, има висока архитектурно-строителна стойност. Също така музеят е сред най-значимите обекти на Трявна за развитието на местния културен туризъм, допълват от общинската администрация.

Related Articles

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ