Реставрират знакови сгради в живописна Трявна

0

Къщата-музей на Ангел Кънчев и къщата-музей на баща и син Петко и Пенчо Славейкови в Трявна ще бъдат реставрирани. Това са два от най-посещаваните от туристи и разпознаваеми културни обекта в живописния град. Управлението им е под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Финансирането на ремонтите е осигурено от Министерството на културата по програмата “Опазване на недвижимо културно наследство”.

Със средствата в размер на близо 140 000 лева ще се извърши текущ ремонт, фасадна и друга консервация и реставрация на къщата-музей на Ангел Кънчев.

Ремонт на покрива, фасадна и допълнителна консервация и реставрация са предвидени и за Славейковата къща. Общата стойност на ремонтните дейности е 116 757 лв.

Къщата на баща и син Славейкови е сред Недвижимите културни ценности на България, има висока архитектурно-строителна стойност. Също така музеят е сред най-значимите обекти на Трявна за развитието на местния културен туризъм, допълват от общинската администрация.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си