26 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Реставрират емблематичната мелница на входа на Несебър

Община Несебър започва реставрация на емблематичната за града мелница на провлака, който свързва старата и новата част на града.

Проектът на общината успешно е преминал съгласувателни процедури с Министерството на културата и включва консервация, реставрация, експониране и адаптация на обекта. Проектът е изцяло съобразен с автентичния облик на сградата, документиран в архивите.

Целта му е не само да съхрани архитектурното и историческо наследство на Несебър, но и да създаде усещане за едно общо интегрирано културно пространство.

Проектът на общината включва пълна подмяна на обшивката от дъски, както и частични ремонтни дейности по конструктивните дървени елементи. Предвижда се и подмяна на дъсчената обшивка на трискатния покрив. Новата дървена обшивка по фасадата ще се изпълни от импрегнирани против атмосферни влияния дъски, като закрепването им няма да бъде видимо по повърхността. При разкриване на дървената конструкция на фасадата, след демонтаж на дъсчената обшивка, ще бъдат подменени носещите дървени елементи, където е необходимо. Запазените ще се почистят и консервират.

Прътите на перката, както и целият механизъм, също ще се почистят и консервират. Във вътрешния обем на дървената част от мелницата се предвижда частична подмяна на счупени и изгнили части от дъсчените обшивки по стени и тавани, както и подмяна на изгнили дъски от дървеното дюшеме.

Каменната зидария на цилиндричното приземие на мелницата ще се почисти преди да бъдат извършени консервационните дейности по настоящия проект. Ще бъде монтирана дървена стълба с площадка, извеждаща до вратата на фасада на мелницата.

След края на реставрационните дейности мелницата ще бъде отворена за посещение. Възстановяването на балкона ще даде възможност на посетителите да правят фотоси към Старинен град Несебър. Във вътрешната част на обекта ще се изгради комбиниран мултимедиен център, представящ историята и развитието на града. Предвижда се още сградата да бъде използвана за експониране на постоянни и пътуващи изложби.

ИСТОРИЯ

Мелницата в Несебър е построена през 19 век. Принадлежала е на несебърски род, семейства от който са напуснали града след спогодбата Моллов-Кафандарис. През 1929 година тя е демонтирана, а в началото на 70-те години на 20 век е възстановена по автентични снимки и спомени на съвременници.

РЕСТАВРАЦИЯ

Община Несебър е разработила проекти за реставрацията на още няколко от символните за града сгради с висока културна и историческа стойност.Това са: църквите „Свети архангели Михаил и Гавраил“ и „Христос Пантократор“ и вятърната мелница на северния бряг /до базиликата „Св. Богородица Елеуса“/. Проектите са съгласувани с Министерството на културата и ще бъдат финансирани с европейски средства по програма „Региони в растеж“.

 

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ