20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Реставрират една от емблематичните сгради на Стара Варна

Започна реставрацията на сградата на някогашната Софийска банка на ул. „Преслав“ 24, която се руши от години и е един от най-емблематичните архитектурни паметници във Варна, съобщи chernomore.bg. Преди около година рушащата се сграда, проектирана от арх. Дабко Дабков, се сдоби с нови собственици, след като няколко години се продаваше за солидната сума от близо 1 млн. евро.

Тогава главният архитект на Варна, Виктор Бузев коментира, че документацията за реставрацията е подадена в общината и се очакваше още през март 2019 г. да стартира реставрацията. Днес, както забелязваме, ремонтните дейности са вече факт. Така се вижда края на дългата сага около нейното спасяване.

Години наред зданието бе оставено на милостта на природните стихии и разрухата на времето. Преди време по нареждане на кмета бяха дадени указания за аварийно-временно укрепване, в които беше предписано обезопасяване на тротоара и скулптурната композиция и изготвяне на проект за реставрация.

През 2015 година последва изготвянето на технически паспорт, изясняващ актуалното състояние на обекта. После започна изготвянето на комплексния проект за реставрация и адаптация на Софийската банка. Цялата процедура продължи няколко години и премина през няколко фази на проектиране и съгласуване с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

През 2016 година бяха съгласувани подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, и работен устройствен план, заедно с архитектурна идейна концепция за обекта. След това на терена бе извършено археологическо проучване, а през април 2017-та е съгласуван и инвестиционният проект. Впоследствие е издадено и разрешение за строеж.

Сградата се състои от три етажа и тавански етаж с РЗП 1276 кв.м, а самият парцел е 724 кв.м. Тя е архитектурен паметник с 1853,95 квадрата надземно и 516 квадрата сутерен.

Тя е построена през 1922 година и е проектирана от знаменитият варненски архитект Дабко Дабков. Автор на великолепната статуя на фасадата, изобразяваща римския бог на търговците Меркурий, възседнал огромен орел, е дело на Кирил Шиваров.

Related Articles

Започва рехабилитация на пътя Поленица – Джигурово

Един от натоварените пътни участъци в Община Сандански, основна транспортна връзка между селата Поленица и Джигурово, ще бъде цялостно ремонтиран и рехабилитиран. Проектът получи...

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ