13 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Репортаж за една нова фасада и малко повече…

Пътувам за Сливен. Към дома на Стефка Петрова, който си спечели нова фасада в играта на RÖFIX „Обичаме да обличаме дома ви“. Фасадата е готова и аз отивам да я видя лично, както и да се запозная със Стефка и нейното семейство. Там ще дойде и нашия колега от търговския екип Петър Шопов, който изнесе на гърба си цялата организация по „обличанетно“ на дома и който стана вече като част от нейното семейство, защото честичко ги посещаваше и наблюдаваше изкъсо процеса.

Попадам на катастрофа на магистралата и тръгвам по обходен маршрут. Съответно времето ми на пристигане се удължава. Не се ядосвам. Настроението ми е приповдигнато, с нетърпение очаквам да видя крайния резултат на живо. И си припомням в крачка нейната реакция, когато й се обадих, за да й съобщя новината, че е спечелила. Тя мълчаливо ме изслуша, след което ме попита: „Ама това някакъв блъф ли е?“. Защо реагира така Стефка? Този въпрос ме мъчи от едно известно време и смятам днес лично да разбера.

Пристигам с 1 час закъснение. Навлизам в тясната уличка и отдалече виждам чисто новата фасада – определено се откроява, а пред къщата в очакване стои една жена и притеснено пристъпва. Познах я, въпреки че не съм я виждала. Очите и грейнаха, като ме видя да паркирам, усмихна се широко и едва слязла от колата и в отговор на моето извинение за закъснението, получих едно приветливо: „Чакам ви, заповядайте, влизайте!“ От тази първа крачка през входната врата на дворчето започва историята за това Какво е наистина дома?

Малко, приветливо, подредено и добре поддържано дворче. С рози в градинката. Навес, пълен с хора, нетърпеливо обръщащи се към входната врата. А масата под навеса – наредена с почерпка. Домашна баница, домашен сладкиш…Само прекрасно ухаещи вкусотии. Стефка ги е правила. Този навес Стефка и нейното семейство са си направили бавно, сами, стъпка по стъпка, с всички удобства, за да се чувстват уютно през летните горещини. Всичко е много чисто и подредено – като под конец. Синът й Петър ме посреща и се здрависва мъжката. Там е и племенницата му, както и колегата ми Петър. Стефка сяда и въздъхва: „По новините дадоха за катастрофата, притеснихме се…“ и ме подканва да си взема от баничката.

Срещу мен е новата фасада на дома им. Приветлив, мек цвят, „изпъната“, блестяща и си спомням първата й снимка – мрачна, сива, безлична и надраскана с графити. С графити, без нова мазилка, но все пак Дом. Дом, в който Стефка е отгледала децата си, грижи се за рози и прави вкусни баници. Дом, чиято фасада е повехнала с годините, но не е предал семейството. Дом на един основен етаж, граден с много труд и търпение и обгрижван с много любов и постоянство. Дом, който сам е привлякъл късмета си, защото е гнездо на любов, човечност и трудолюбие. А Стефка само въздъхва: „Никога не съм имала късмет..Толкова неща са ми се случили…Никога нищо не съм печелила даром…То в този живот всеки гледа да те излъже, да те измами, да те подведе. Ето, и тук живеем близо до две училища. Новото поколение са агресивни, неуважителни, нали видяхте как бяха надраскали стената откъм улицата? Ох, цяла нощ не съм спала, все се стряскам да не я надраскат пак. Много се притеснявам…“.

„Много е притеснителна наистина!“, си казвам и сега си давам сметка защо реагира така, когато й съобщих, че нейният дом ще има нов облик. Лъгана е, изстрадала е, нищо даром не е получила, но пък всичко си има – уютен дом, красива градинка, семейството й е до нея, синът й е сръчен и трудолюбив, помага й, а всички говорят спокойно, бавно… Всъщност, тук важи приказката за неволята с пълна сила. Това семейство не е чакало неволята, а през годините бавно, но с постоянство се е грижело за своя дом – колкото са им стигали силите и средствата. Но те не са се оправдавали с думи като „не мога“, „ще почакаме“, „ще видим“. „Толкова години труд по тази къща, само фасадата беше останала…“, въздъхва Стефка. И ето, че домът им има и нова фасада!

Снимах я – новата фасада, за да я покажа на всеки, който се интересува от съдбата на дома, грабнал голямата награда в една игра. Хората, които живеят там не ги снимах. Те може да са всеки един от нас.

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ