15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Реновират синагогата във Видин със средства по ОП“ Региони в растеж“

Напредва работата по pecтaвpaциятa нa Cинaгoгaтa във Bидин cъc cpeдcтвa oт yпpaвлявaнaтa oт MPPБ по OП „Peгиoни в pacтeж“ 2014-2020 г. Дo ĸpaя нa дpyгaтa гoдинa cгpaдaтa тpябвa дa бъдe гoтoвa, ĸaтo ce пpeвъpнe в ĸyлтypeн цeнтъp нa имeтo нa Жyл Πacĸин, poдeн в дyнaвcĸия гpaд.

Пpoeĸтът e нa cтoйнocт близo 10 млн. лв. Средствата са осигурени по Eвропейска програма. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005.00 лв. – европейско финансиране и 1 241 295.00 лв. – национално финансиране, както и финансиране чрез инвестиционен кредит от 1 500 000 лв.

Видинската синагога е втората по големина в страна след тази в София и е известна сред еврейската общност в града като „Белият лебед на Дунав“, защото се е виждала от реката.

От 1950 г. синагогата губи функция като молитвен храм и е била използвана за склад, което е влошило изключително много нейното състояние. През 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България „Шалом“ решава да дари сградата на община Видин.

Ръководител на проекта за възстановяването на обекта е арх. Ангел Недялков. Синагогата ще бъде реновирана такава каквато е била построена през 1892 година. Фасадата е била бежово светла, покривът е бил с червени керамични керемиди и четири купола, които са били покрити с алуминиева ламарина.

За съжаление от някогашното обзавеждане и прекрасни витражи не е останало нищо, но пък има пълно архитектурно заснемане, което е архивирано. Това ще помогне за възвръщане на някогашния блясък на сградата, като крайният срок за това е 2022 г.

 

Related Articles

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ