4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Реновираната Тракийска царска гробница край Свещари посреща туристи

Изцяло реновирана, Тракийската царска гробница в археологически резерват „Сборяново“, до село Свещари, отвори врати за посетители.

Построена през 3-ти век пр.Хр., тя е уникален паметник на тракийската гробнична архитектура. Предполага се, че в нея е погребан гетският владетел Дромихет. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета.

Тракийската царска гробница е открита през 1982 г. при разкопки до селото. Заради своята уникална архитектура и украса три години по-късно обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Културният обект е реновиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство по проект „Свещари в нова светлина“.

С официалното събитие по откриване на комплекса бе отбелязана и 40-годишнината от откриването на гробницата, в присъствието на министъра на културата Атанас Атанасов, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и изпълнителния директор на фондация Credo Bonum Цветелина Бориславова.

Напълно обновената уникалната гробница дава възможност на посетителите да видят в нова светлина този забележителен шедьовър на тракийската гробнична архитектура, каза директорът на Историческия музей в Исперих Емилия Германова. И обясни, че в обновеното експозиционно пространство туристите ще открият информация и данни за гетските племена, живели по тези земи преди повече от две хилядолетия, за столицата на Гетското царство и един от великите гетски владетели.

Посетителите ще опознаят намерени в гробницата дарове и предмети. По-голяма част от тези движими културни ценности се представят за първи път в постоянната експозиция към обекта, след тяхната реставрация.

Царската гробница вече е и с ново осветление. Дошлите да я разгледат ще се потопят в светлини и сенки. Ще следват с вълнение увлекателния разказ на екскурзоводите за отминала слава, величие и път към обезсмъртяване.

Анимационен филм, представен в обновената експозиционна зала на Приемния център, ще направи миналото на гетите по-близко и разбираемо за най-младата публика – децата.

По данни на ръководството Свещарската гробница привлича над 50 000 посетители всяка година.

снимки: Исторически музей – Исперих

Related Articles

В Бургас: Откриха модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци

В Бургас бе открита най-модерната в страната анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Тя ще преработва 30 000 тона отпадъци годишно,...

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ