22 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Реновираната Тракийска царска гробница край Свещари посреща туристи

Изцяло реновирана, Тракийската царска гробница в археологически резерват „Сборяново“, до село Свещари, отвори врати за посетители.

Построена през 3-ти век пр.Хр., тя е уникален паметник на тракийската гробнична архитектура. Предполага се, че в нея е погребан гетският владетел Дромихет. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета.

Тракийската царска гробница е открита през 1982 г. при разкопки до селото. Заради своята уникална архитектура и украса три години по-късно обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Културният обект е реновиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство по проект „Свещари в нова светлина“.

С официалното събитие по откриване на комплекса бе отбелязана и 40-годишнината от откриването на гробницата, в присъствието на министъра на културата Атанас Атанасов, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и изпълнителния директор на фондация Credo Bonum Цветелина Бориславова.

Напълно обновената уникалната гробница дава възможност на посетителите да видят в нова светлина този забележителен шедьовър на тракийската гробнична архитектура, каза директорът на Историческия музей в Исперих Емилия Германова. И обясни, че в обновеното експозиционно пространство туристите ще открият информация и данни за гетските племена, живели по тези земи преди повече от две хилядолетия, за столицата на Гетското царство и един от великите гетски владетели.

Посетителите ще опознаят намерени в гробницата дарове и предмети. По-голяма част от тези движими културни ценности се представят за първи път в постоянната експозиция към обекта, след тяхната реставрация.

Царската гробница вече е и с ново осветление. Дошлите да я разгледат ще се потопят в светлини и сенки. Ще следват с вълнение увлекателния разказ на екскурзоводите за отминала слава, величие и път към обезсмъртяване.

Анимационен филм, представен в обновената експозиционна зала на Приемния център, ще направи миналото на гетите по-близко и разбираемо за най-младата публика – децата.

По данни на ръководството Свещарската гробница привлича над 50 000 посетители всяка година.

снимки: Исторически музей – Исперих

Related Articles

Конференция „Тенденции и новации в областта на сградните обвивки“

Българската асоциация на фасадната индустрия организира конференция на тема: „Тенденции и иновации в областта на сградните обвивки“. Тя ще се проведе в периода 7-9...

Изграждат преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз". Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ