19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Ремонт в жилището носи данъчни облекчения

Хората могат да намалят годишния си облагаем доход с ново данъчно облекчение. То важи за всички подобрения в апартамента или къщата, които са трайно прикрепени към имота (например смяна на дограма, монтиране на кухненска мебел, плочки в банята, боядисване, смяна на подовата настилка, вграден дрешник или преграда, ремонт на покрива на къща и други). Отстъпката е за разходите за труд в общ размер до 2000 лв. за реновирането или подобренията на притежавания жилищен имот.

Облекчението ще се ползва в началото на 2022 г. при подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. Ако текущо през тази година плащате всичките си данъци върху доходите, през 2022 г. при подаване на данъчната декларация, от хазната ще ви върнат част от налозите. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, дължимите данъци ще бъдат намалени с 10% от направените разходи за труд при ремонтите, но с не повече от 200 лв.

Важно условие за ползване на облекчението е майсторът или фирмата, която прави ремонта, да ви даде документ, на който на отделен ред е написана цената на труда. Т. е. ако дадете обща цена от например 2000 лв., трябва да бъде посочено каква е стойността на труда и колко – на материалите, като облекчението е само за разходите за труд. Трябва да пазите и документ за плащането – за банков превод, касова бележка или нещо друго. Няма изискване тези документи да бъдат прилагани при подаване на годишните данъчни декларации. Но трябва да ги пазите, защото при проверка от страна на НАП може да ги поискат. Освен облекчение за домакинствата данъчната промяна е и мярка за изсветляване на сивия сектор в строителния бизнес. Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът непременно трябва да е жилище, да е собствен, а не под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са извършени от българска фирма/бригада.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ