5 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Ремонтът на пречиствателна станция „Ясна поляна“ ще приключи в края на 2024-а

Аварийната реконструкция на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ ще приключи в края на следващата година. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Бургас Пламен Янев и директора на „Български ВиК- холдинг“ Лозко Лозев. В ремонта на съоръжението, което захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, ще бъдат инвестирани над 20 млн. лв. без ДДС. Заради укрепителни дейности по съоръжението това лято, в началото на туристическия сезон, на много места, се наложи спиране на водата.

Предстои изпълнението на втората част от проекта за пълната ѝ реконструкция с монтирането на филтриращите съоръжения. „Намерено е решение и водоподаването няма да бъде прекъсвано независимо на кой етап се намира обществената поръчка“, каза Лозев. Двамата с Янев изясниха актуалната обстановка около процедурите, свързани с приключилите и предстоящи ремонтни дейности по ПСПВ „Ясна поляна“.

„Още с обявяването на обществената поръчка „Аварийна реконструкция за филтърно и помпена стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ през май тази година е било ясно, че поне част от средствата ще трябва да бъдат прехвърлени за 2024 година.

Това е нормална процедура при такъв тип поръчки, при които срокът за подготовка и приключване на процедурите по ЗОП, плюс срокът заложен за изпълнение на строително-монтажните дейности, са повече от 12 месеца“, разясни областният управител.

Становището на Българския ВиК холдинг е, че водоподаването и към следващия сезон ще бъде осигурено за Южното Черноморие на България като всъщност има изграден на този етап един байпас при кризисни ситуации, който към момента не работи. При нужда имаме готовност да изградим и втори такъв, коментира директорът Лозко Лозев.

Related Articles

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ