15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Ремонтират часовниковата кула в Разград

Ремонтират часовниковата кула в Разград, съобщиха от общинската администрация. Дейностите са били планирани през лятото след експертно обследване на състоянието ѝ. Инспекцията е установила, че ремонт е необходим както на часовниковия механизъм, така и на купола.

Преди дни специалисти са освежили купола на кулата. Обработена е дървената част, подменени са и две от гредите, които държат чука на камбаната.

Предстои да бъде ремонтиран и часовниковия механизъм. Той ще бъде извършен от столична фирма, която има договор с общината за поддръжка на часовника.

Поради амортизация на декоративното осветление на кулата е предвидено да бъдат поставени нови икономични осветителни тела. Те са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града, посочват от общината.

Часовниковата кула е един от символите на Разград. Тя е построена в 18 век и е изцяло преустроена в сегашния ѝ вид през 1864 година. Кулата се отличава от другите часовникови кули в страната по своята архитектура, защото в някои черти от градежа си много наподобява постройка на църква. Общата ѝ височина е малко над 26 метра, а дебелината на зида – около 1 метър. През 1984 година Часовниковата кула е обявена за национален паметник на културата.

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ