34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Ремонтират сградите на художествената галерия в Ямбол с над 4 млн.лв.

Комплексът от сгради на художествената галерия „Жорж Папазов“ на ул. „Цар Самуил” № 2 в Ямбол ще бъде изцяло обновен с европейски средства. За това информират от общинската администрация. Проектът е част от Инвестиционната програма на Община Ямбол.

Общината е подписала договор с управляващия орган на ОП“Региони в растеж“ за безвъзмездна финансова помощ за ремонт и модернизация на галерията за близо 4.3 милиона лева.

Ремонтните работи ще започнат към средата на годината. Предвижда се цялостна реконструкция на историческите сгради, намиращи се в централната част на града. Сградата на бившата Синагога е обявена за паметник на културата от 18.11.1967 г. и адаптирана за художествена галерия през 1979 г. Адаптация е извършена и със сграда – бивша ТПК, свързани помежду си с топла връзка. Общата площ е 2500 кв. м., 1700 от които експозиционна.

Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности. Целта на проекта е да помогне за запазването на художественото и културно-историческото наследство на региона и за развитието на туризма. Сградите ще бъдат основно реновирани и санирани. Средата ще бъде адаптирана и достъпна и за хора с физически увреждания.

 

Related Articles

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ