24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Ремонтират пътя и изграждат паркинг до манастира в Белащица

Ремонт на пътя и инфраструктурата до манастир „Свети Георги Победоносец” в село Белащица  край Пловдив договориха Пловдивският митрополит Николай и ръководството на община „Родопи”. Вече са осигурени средства за строителните дейности, като край светата обител ще бъде изграден и паркинг. Мястото е притегателно за православните вярващи от района, но в него търсят упование и надежда и хора от различни краища на страната.

Манастир „Свети Георги Победоносец” е съграден е от ослепените Самуилови войни през 1020 година, което го прави с 63 години по стар от Бачковския манастир. В годините назад е бил опожарен и наново изграден. Днес той е женски манастир и е единствен в Община „Родопи”.

От администрацията са загрижени и за състоянието на храм „Свети Свети Константин и Елена” в село Първенец. Църквата е православна, но е действаща само на големи религиозни празници, защото се нуждае от неотложен ремонт. Храмът има нужда от възстановяване на покрива и цялостно укрепване на конструкцията. Надеждата на миряните е скоро да бъдат намерени средства за реновирането и на тази духовна крепост.

Related Articles

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...

До 4 месеца: Северният парк в София ще има скейт зона

До четири месеца ще бъде готов скейт паркът в Северния парк в София. Съоръжението ще има 2 основни секции – „Стрийт“ и „Боул“ –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ