11 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Ремонтират покрива на най-старото работещо кино у нас

С доброволческа акция по разчистване ще започне ремонтът на най-старото действащо кино в България – столичното кино „Влайкова“. Тя е планирана за 15 май, като записването на желаещите е до 14 май. Така ще бъде създадена стройна организация за подготовка на част от сградата за ремонт. А тя има достолепна история.

През далечната 1926 г. Мария Влайкова, съпруга на поета и писател Тодор Влайков, решава да дари средства и с тях да създаде уютен киносалон. Близо 100 години от тогава киното на ул. “Цар Иван-Асен II”функционира заедно с управляващото го читалище “Антон Страшимиров”.

Назад във времето сградата е преминала през различни инвестиционни намерения и апетити за придобиване, през недостиг на средства и угрозата да бъде съборена, но въпреки всичко продължава и до днес да бъде най-старото действащо кино в страната.

Предстои ремонт, който ще започне спешно от покрива. Поетапно плановете са цялата сграда да бъде реновирана.

За целта обаче от таванските помещения трябва да бъдат изнесени вещи и архиви, събирани с десетилетия. Именно това е и целта на доброволческата акция в събота.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ