8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Ремонтират покрива на най-старото работещо кино у нас

С доброволческа акция по разчистване ще започне ремонтът на най-старото действащо кино в България – столичното кино „Влайкова“. Тя е планирана за 15 май, като записването на желаещите е до 14 май. Така ще бъде създадена стройна организация за подготовка на част от сградата за ремонт. А тя има достолепна история.

През далечната 1926 г. Мария Влайкова, съпруга на поета и писател Тодор Влайков, решава да дари средства и с тях да създаде уютен киносалон. Близо 100 години от тогава киното на ул. “Цар Иван-Асен II”функционира заедно с управляващото го читалище “Антон Страшимиров”.

Назад във времето сградата е преминала през различни инвестиционни намерения и апетити за придобиване, през недостиг на средства и угрозата да бъде съборена, но въпреки всичко продължава и до днес да бъде най-старото действащо кино в страната.

Предстои ремонт, който ще започне спешно от покрива. Поетапно плановете са цялата сграда да бъде реновирана.

За целта обаче от таванските помещения трябва да бъдат изнесени вещи и архиви, събирани с десетилетия. Именно това е и целта на доброволческата акция в събота.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ