24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда

Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88 години и се нуждае от спешно обновяване. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще бъдат преместени във временна сграда.

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на социални услуги от Комплекс за стари хора „Гергана“. Комплексът функционира в сграда, която не е ремонтирана основно от 35 години. Временната сграда ще се наеме за периода от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г. и трябва да е с поне 140 места. Толкова са необходими за двата вида услуги в комплекса: за Дома за стари хора „Гергана“ – 100 души и за Дома за пълнолетни лица с физически увреждания – 40 души.

Сградата на Дом „Гергана“ е построена през 1936 г. и се ползва за дом за възрастни хора от 1989 г. В нея ще се извърши основен ремонт за 7,68 млн. лв., ще се обнови хранителният комплекс с двора, стаите на потребителите и персонала, както и ще се приложат мерки за енергийна ефективност и газифициране на сградата. Реновирането трябва да приключи до началото на 2026 г. Дейностите се финансират с безвъзмездна помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който общината започва да изпълнява 12 проекта.

Related Articles

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ