27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Рекултивират старото депо за неопасни отпадъци в Перник

Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци, което е с площ 195 дка и е разположено в местността „Маркови егреци“ в землището на село Люлин.

Около 150 000 куб. м отпадъци трябва да бъдат предепонирани. Предвижда се те да се капсулират чрез повърхностно запечатване, като се предотврати достъпът на повърхностни води до тях, както и прекият им контакт с хора и животни.

Ще се изгради газоотвеждаща система и ще се положи водонепропусклив геоглинен екран. Ще има и дренаж за атмосферни води и рекултивиращ слой, като част от техническата рекултивация. Крайното оформяне на повърхността на сметището е под формата на купол с подходящ наклон, което позволява безопасно оттичане на повърхностните води.

Депото е спряно от експлоатация на 3 февруари 2016 година. Техническата рекултивация се реализира по проект на Оперативната програма „Околна среда“ и ще приключи през май 2023 година.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ