15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Рекултивират старото депо за неопасни отпадъци в Перник

Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци, което е с площ 195 дка и е разположено в местността „Маркови егреци“ в землището на село Люлин.

Около 150 000 куб. м отпадъци трябва да бъдат предепонирани. Предвижда се те да се капсулират чрез повърхностно запечатване, като се предотврати достъпът на повърхностни води до тях, както и прекият им контакт с хора и животни.

Ще се изгради газоотвеждаща система и ще се положи водонепропусклив геоглинен екран. Ще има и дренаж за атмосферни води и рекултивиращ слой, като част от техническата рекултивация. Крайното оформяне на повърхността на сметището е под формата на купол с подходящ наклон, което позволява безопасно оттичане на повърхностните води.

Депото е спряно от експлоатация на 3 февруари 2016 година. Техническата рекултивация се реализира по проект на Оперативната програма „Околна среда“ и ще приключи през май 2023 година.

Related Articles

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ