7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Рекултивират старото депо за неопасни отпадъци в Перник

Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци, което е с площ 195 дка и е разположено в местността „Маркови егреци“ в землището на село Люлин.

Около 150 000 куб. м отпадъци трябва да бъдат предепонирани. Предвижда се те да се капсулират чрез повърхностно запечатване, като се предотврати достъпът на повърхностни води до тях, както и прекият им контакт с хора и животни.

Ще се изгради газоотвеждаща система и ще се положи водонепропусклив геоглинен екран. Ще има и дренаж за атмосферни води и рекултивиращ слой, като част от техническата рекултивация. Крайното оформяне на повърхността на сметището е под формата на купол с подходящ наклон, което позволява безопасно оттичане на повърхностните води.

Депото е спряно от експлоатация на 3 февруари 2016 година. Техническата рекултивация се реализира по проект на Оперативната програма „Околна среда“ и ще приключи през май 2023 година.

Related Articles

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...

Пловдив отново ще има ледена пързалка

Пловдив отново ще има ледена пързалка за Коледа. Тя ще бъде изградена на площад „Централен“. Условието, което е поставила Общината към фирмата изпълнител, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ