7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Рекорден бюджет за МРРБ през 2022 г.

С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството ще разполага министерството през 2022 година. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за годината. За първи път министерството ще има реална план-сметка, а практиката да се отпускат значими суми с допълнителни постановления на Министерския съвет през годината се прекратява. Това заявяват от МРРБ и посочват, че през 2021 г. сумата е била почти три пъти по-ниска – 911 млн. лв.

От общия бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството близо 2,5 млрд. лв. са средствата за Агенция „Пътна инфраструктура“. През 2021 г. одобрената в държавния бюджет сума за АПИ е била едва 804 млн. лв. Допълнителни 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани за основен ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа през тази година.

Според разчетите 1,2 млрд. лв. ще се инвестират за текущ ремонт и поддържане на близо 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа.

Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по текущо и зимно поддържане на републиканските пътища в 27-те областни пътни управления. Ще се инвестира и в мерки за повишаване на безопасността в участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, пътни знаци, маркировка и други. За сравнение, през 2021 г. за тази дейност са били одобрени в държавния бюджет пет пъти по-малко средства (248 млн. лв.).

Близо 1,1 млрд. лв. ще бъдат капиталовите разходи на АПИ за тази година.

Сумата е с 670 млн. лв. повече спрямо 2021 г. Близо 640,8 млн. лв. са допълнителните средства, които ще се вложат в основен ремонт на републиканската пътна мрежа и изграждането на приоритетни инфраструктурни проекти.

Допълнителните средства ще се инвестират в подобряване на състоянието на обекти като тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“; „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“; пътни кръстовища и виадукт на магистрала „Тракия“. Ще бъде изградена шумозащитна стена на АМ „Струма“ в район на пернишкия квартал „Църква“. Предвиден е ремонт на участъци от пътя Бургас – Созопол – Царево и на трасето от Царево до Малко Търново и други. С одобрението на бюджета за 2022 г. предстои АПИ да публикува окончателните карти по области с пътищата, които ще бъдат ремонтирани през тази година.

Близо 564 млн. лв. са разчетените средства за ново строителство.

Те ще бъдат вложени в доизграждането на автомагистрала „Европа“, лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, магистралата „Русе – Велико Търново“. В програмата на АПИ са предвидени още за доизграждане обходен път на Чепеларе, западният обход на Пазарджик и други обекти. За финансиране са предвидени участъка на „Струма“ през Кресненското дефиле, ако се потвърди избраният вариант на трасе с влязъл в сила ОВОС, както и за проектирането на тунела под връх Шипка като последен етап от обхода на Габрово в съответствие с проведената обществена поръчка за инженеринг.

Близо 2,8 млн. допълнително са предвидени за проектиране на обекти за ново строителство.

Сумата за годината е почти 8,2 млн. лв. В нея са предвидени и средства за изготвяне на задание за технически проект на Софийски околовръстен път – Южна дъга в участъка от бул. „Бъкстон“ до автомагистрала „Струма“, както и още десетки обекти. За първи път в последните три години се залагат и средства за премахване на незаконно строителство в размер на 500 хил. лв. по бюджета на ДНСК.

Related Articles

Замърсяващите коли отново могат да влизат в центъра на София

Автомобилите от най-ниската екокатегория от първи март отново могат да влизат в идеалния център на София. На първи декември миналата година за тях беше въведена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ