27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Рекорден бюджет за МРРБ през 2022 г.

С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството ще разполага министерството през 2022 година. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за годината. За първи път министерството ще има реална план-сметка, а практиката да се отпускат значими суми с допълнителни постановления на Министерския съвет през годината се прекратява. Това заявяват от МРРБ и посочват, че през 2021 г. сумата е била почти три пъти по-ниска – 911 млн. лв.

От общия бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството близо 2,5 млрд. лв. са средствата за Агенция „Пътна инфраструктура“. През 2021 г. одобрената в държавния бюджет сума за АПИ е била едва 804 млн. лв. Допълнителни 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани за основен ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа през тази година.

Според разчетите 1,2 млрд. лв. ще се инвестират за текущ ремонт и поддържане на близо 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа.

Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по текущо и зимно поддържане на републиканските пътища в 27-те областни пътни управления. Ще се инвестира и в мерки за повишаване на безопасността в участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, пътни знаци, маркировка и други. За сравнение, през 2021 г. за тази дейност са били одобрени в държавния бюджет пет пъти по-малко средства (248 млн. лв.).

Близо 1,1 млрд. лв. ще бъдат капиталовите разходи на АПИ за тази година.

Сумата е с 670 млн. лв. повече спрямо 2021 г. Близо 640,8 млн. лв. са допълнителните средства, които ще се вложат в основен ремонт на републиканската пътна мрежа и изграждането на приоритетни инфраструктурни проекти.

Допълнителните средства ще се инвестират в подобряване на състоянието на обекти като тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“; „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“; пътни кръстовища и виадукт на магистрала „Тракия“. Ще бъде изградена шумозащитна стена на АМ „Струма“ в район на пернишкия квартал „Църква“. Предвиден е ремонт на участъци от пътя Бургас – Созопол – Царево и на трасето от Царево до Малко Търново и други. С одобрението на бюджета за 2022 г. предстои АПИ да публикува окончателните карти по области с пътищата, които ще бъдат ремонтирани през тази година.

Близо 564 млн. лв. са разчетените средства за ново строителство.

Те ще бъдат вложени в доизграждането на автомагистрала „Европа“, лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, магистралата „Русе – Велико Търново“. В програмата на АПИ са предвидени още за доизграждане обходен път на Чепеларе, западният обход на Пазарджик и други обекти. За финансиране са предвидени участъка на „Струма“ през Кресненското дефиле, ако се потвърди избраният вариант на трасе с влязъл в сила ОВОС, както и за проектирането на тунела под връх Шипка като последен етап от обхода на Габрово в съответствие с проведената обществена поръчка за инженеринг.

Близо 2,8 млн. допълнително са предвидени за проектиране на обекти за ново строителство.

Сумата за годината е почти 8,2 млн. лв. В нея са предвидени и средства за изготвяне на задание за технически проект на Софийски околовръстен път – Южна дъга в участъка от бул. „Бъкстон“ до автомагистрала „Струма“, както и още десетки обекти. За първи път в последните три години се залагат и средства за премахване на незаконно строителство в размер на 500 хил. лв. по бюджета на ДНСК.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ