20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Рекорден брой от близо 800 проекта са подадени за Brick Award 2022

Рекорден брой от 789 проекта от 53 държави бяха подадени за конкурса Brick Award 22. Десетото издание на Brick Award се отбелязва с най-много подадени заявки в историята си, показвайки колко значима в международно отношение е тази награда. Изборът на петдесетте проекта в пет основни категории за финалната фаза на конкурса се състоя това лято.

Пет са категориите, в които ще бъдат раздадени призове в рамките на Brick Award, заедно с наградата за цялостен победител в конкурса.

Първенците в петте категории, а именно – „У дома съм“, „Живот заедно“, „Споделяне на публични пространства“, Работа заедно“ и „Строителство извън рамките“, както и цялостния победител в конкурса, ще бъдат обявени на официалната церемония Brick Award във Виена през юни 2022г.

В изданието на Brick Award за 2022г. се наблюдава силен фокус на участници от Европа – 34 от общо петдесетте номинирани проекта са подадени от европейски архитекти, 12 от архитектурни бюра в Азия, а 4 са номинациите от Латинска Америка.

Запазва се тенденцията за развитие, наблюдавана през последните години, като фокусът остава върху конструкциите с висока ефективност на ресурсите. Това важи както за иновативното конструиране, така и за сградите, построени в традиционен стил, с локални материали и техники. Комбинация от повтарящи се елементи и въображение в използването на тухлите. Този почти игрив подход води до стегнати, запомнящи се конструкции. Съотношението на различните категории е почти балансирано, показвайки, че тухлата присъства във всички аспекти на строителството.“ – обяснява Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG.

Номинираните проекти са разпределени в следните категории както следва:

У дома съм: 8 проекта

Живот заедно: 12 проекта

Споделяне на публични пространства: 13 проекта

Работа заедно: 8 проекта

Строителство извън рамките: 9 проекта

Всичките 50 номинации вече могат да бъдат намерени на сайта на Brick Award.

Журито на Brick Award се състои от петимата известни архитекти: Ингрид ван дер Хайден /Нидерландия, архитект и съосновател на Civic Architects, Джаспър Готлиб /Дания, архитект и съосновател на Gottfried Paludan Architects, Тина Грегорич /Словения, архитект и съосновател на Dekleva Gregorič Architects, Уилфред Кюен/Германия, архитект и съосновател на Kuehn Malvezzi, Бригите Шим /Канада, архитект и съосновател на Shim-Sutcliffe Architects в Торонто

Повече информация за Brick Award може да откриете тук.

 

Related Articles

За обществено обсъждане: Публикуван е нов законопроект за ВиК

Да бъде запазена социалната поносимост на цената на ВиК услугите за всяка отделна административна област. Това е регламентирано в проекта на нов Закон за...

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ