5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Реконструкцията на Театър „София“ е завършена на 90%

„Продължават строителните дейности по цялостното обновяване на сградата на Театър „София“, което се изпълнява за първи път от построяването му през 1979 г. Покривът е напълно готов, фасадата на сградата е завършена на 90%, реставрирани са барелефите, а в момента се изпълняват подовете, таваните, стените. Работи се във фоайето, в камерна сцена, голямата зала. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта.

Предвижда се вторият етап от строителните дейности по реконструкцията да приключат през март 2024 г. Последният, трети етап, който включва сценичното оборудване, трябва да бъде завършен до края на юли 2024 г. Очаква се, ако техническото оборудване пристигне навреме, за следващия театрален сезон трупата на Театър „София“ да се върне в обновения си дом“, каза още градоначалникът.

С реновирането на сградата Театър „София“ ще бъде най-модерният театър в България – с функционални помещения за работа на актьорите, с удобства, техническо обезпечаване и модерни системи за осветление, вентилация, пожароизвестяване.

Сградата се обновява цялостно. Изпълняват се мерки за енергийна ефективност, които включват поставяне на топлоизолация, модернизация на отоплението, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация. Реновират се техническите съоръжения, които са неразривна част от реализацията на театралните постановки, в това число – цялостна модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата.

„Основните предизвикателства в проекта са в това, че се изпълняват най-нови системи в сграда, строена от средата на 70-те години на миналия век, като се запазва визията ѝ такава, каквато е била“ – посочи инж. Петър Костов, ръководител на направление „Обществено строителство“ в Столична община.

Related Articles

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...

Въвеждат в експлоатация BG-ALERT догодина, на 29 ноември е националният тест

В сряда, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG-ALERT. За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно телефоните да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ