21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

РДНСК спря незаконен ремонт на язовир край Видин

Незаконен ремонт на язовир „Дражинска бара“ установи РДНСК Видин след проверка по документи и на място на строеж първа категория: „Ремонт и възстановяване на язовирна стена и съоръженията към нея на Язовир „Дражинска бара“, с. Дражинци, община Ружинци, информират от ведомството. Извършената проверка е в резултат на писмен сигнал от областния управител на област Видин.

Строителният контрол констатира, че общината не е одобрила проект и не е издала Разрешение за строеж за язовир „Дражинска бара“, който е публична общинска собственост. Строежът се изпълнява от „МОНТАЖИ“ ЕАД, които с уведомително писмо от 07.08.2020 г. до кмета на община Ружинци посочват, че Експертен съвет към „ДКК“ ЕАД е одобрил техническия проект. Също така е отбелязано, че за предвидените ремонтно-възстановителни дейности не се изисква разрешение за строеж за текущ ремонт. Строежът няма и технически надзор.

С Решение №495/13.07.2018г. Министерски съвет определя „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири-държавна и общинска собственост. Тя от своя страна възлага изпълнението на „МОНТАЖИ“ ЕАД.

Извършената проверка от служителите на РДНСК Видин показа, че описаните и извършени строително-монтажни работи не представляват текущ ремонт.

Същите попадат в хипотезите на Допълнителните разпоредби в ЗУТ за „Основен ремонт“. И предвид императивните разпоредби на ЗУТ, ДНСК приема за нищожни решенията на Експертния съвет към „ДКК“ ЕАД.

След установените нарушения по ЗУТ е в ход процедура за спиране на строителството и забрана достъпа до строежа. Предстои административно наказателно производство за всички участници в строителството.

Related Articles

Нови правила за плановите ремонти в Благоевград

Община Благоевград въвежда нови правила за извършване на плановите ремонти от разпределителни дружества, ВиК и частни лица, вкл. за включване в мрежите жилищни кооперации....

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ