Расте интересът към покупка на жилища в столичния квартал „Полигона“

Метрото и бързите транспортни връзки са сред водещите фактори при избора на имот

0

Настъпването на пандемията от COVID-19 засегна голяма част от бизнесите. На много от тях се наложи да се преструктурират или да преминат към различен модел на работа. Сред секторите, които се очакваше да бъдат засегнати най-силно от пандемията, е този на недвижимите имоти. През март 2020 г. специалистите прогнозираха възможен спад в цените и криза в бранша. Повече от година след обявяването на пандемията обаче тези очаквания не се потвърждават. Дори в последните 6 месеца се забелязва ръст на цените в доста европейски столици, включително и в някои райони на София. Търговският мениджър на Тех Парк Хоум и зам.-председател на НСНИ – Ирена Перфанова, потвърди тази тенденция.

Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а през втората половина на периода определени райони на столицата отбелязаха ръст.

Средно повишение на цените, от 1,5% до 5%, се отчита в много райони на София, а в квартали като „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Стрелбище“, „Лозенец“, „Полигона“ повишението надмина тези нива и доближава 10%. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си“, коментира Перфанова.

Има няколко фактора, които влияят на ръста на цените в определени райони при равни пазарни условия за дадена територия. В кв.„Полигона“ например основните показатели, които привличат потребителите са новите метростанции, които ще са готови до 2025 г., връзката с бул. „Цариградско шосе“, концентрацията на бизнеси с фокус иновации и разпределението на жилищните пространства.

COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи, създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма квадратура. „Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с 3 и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт. А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи”, допълни Ирена Перфанова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си