9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Расте интересът към покупка на жилища в столичния квартал „Полигона“

Настъпването на пандемията от COVID-19 засегна голяма част от бизнесите. На много от тях се наложи да се преструктурират или да преминат към различен модел на работа. Сред секторите, които се очакваше да бъдат засегнати най-силно от пандемията, е този на недвижимите имоти. През март 2020 г. специалистите прогнозираха възможен спад в цените и криза в бранша. Повече от година след обявяването на пандемията обаче тези очаквания не се потвърждават. Дори в последните 6 месеца се забелязва ръст на цените в доста европейски столици, включително и в някои райони на София. Търговският мениджър на Тех Парк Хоум и зам.-председател на НСНИ – Ирена Перфанова, потвърди тази тенденция.

Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а през втората половина на периода определени райони на столицата отбелязаха ръст.

Средно повишение на цените, от 1,5% до 5%, се отчита в много райони на София, а в квартали като „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Стрелбище“, „Лозенец“, „Полигона“ повишението надмина тези нива и доближава 10%. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си“, коментира Перфанова.

Има няколко фактора, които влияят на ръста на цените в определени райони при равни пазарни условия за дадена територия. В кв.„Полигона“ например основните показатели, които привличат потребителите са новите метростанции, които ще са готови до 2025 г., връзката с бул. „Цариградско шосе“, концентрацията на бизнеси с фокус иновации и разпределението на жилищните пространства.

COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи, създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма квадратура. „Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с 3 и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт. А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи”, допълни Ирена Перфанова.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ