4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Разширяват системата за разделно събиране на отпадъци през 2021 г.

Системата за разделно събиране на отпадъци, която работи успешно като пилотен проект в район „Надежда“, ще бъде разширена през 2021 г., съобщават от Столичната община. Ще бъде закупена нова техника за рекултивация на депата и поддържане на чистотата в града.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева предлага за това да бъдат използвани част от отчисленията, които Столичната община е натрупала за намаление на депонираните отпадъци, съгласно закона чл. 64 от Закона за управление на отпадъците.

Предложението ѝ до Столичния общински съвет включва още и проучване на възможността за изграждане на инсталации за оползотворяване на строителните отпадъци. С проектите за разделно събиране в районите се обособяват специални места за контейнери за различните типове отпадъци, а част от спестените средства от рециклиране се връщат за облагородяване на квартала, който участва.

Размерът на средствата, които ще бъдат използвани за трите проекта, е 7 млн. лв. Общо натрупаните отчисления по Закона за управление на отпадъците от Столичната община са 27 млн. лв. за последните 9 години. Те ще бъдат използвани поетапно за подобряване на чистотата в града и постигане на целите за „Кръгова икономика“ на Европейския съюз.

Related Articles

До края на март започва ремонтът на язовир „Огоста“

Има инвестиционно намерение за изграждане на плаващ соларен парк в него Откриване на строителна площадка за ремонта на язовир „Огоста“ се очаква до края на...

Събират подземната инфраструктура на София в един сайт

Столичната община подготвя дигитална платформа с информация за инженерната инфраструктура в София. На работна среща с Камарата на строителите в България (КСБ) главният архитект...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ