24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Разширяват Националната гимназия „Тревненска школа“ с нов корпус

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ към Министерството на културата съхранява дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности: „Художествена дърворезба”, „Интериорен дизайн” и „Иконопис”.

Материалната база на гимназията отдавна е недостатъчна, затова на мястото на стар склад в имота откъм улица „Ангел Кънчев“ е предвидено изграждането на нов корпус. Проект е изработен от „Арк Проект“ ООД след обществена поръчка, а за изпълнител е избрано „Масив Трявна“ ЕООД. Ще бъде изграден нов учебен корпус със зали за демонстрации, експозиции, мултимедия, учебни помещения, творчески ателиета и общежитие. Според директора на гимназията Орфей Миндов една от залите ще бъде с големи витрини към улицата, за да може да се виждат произведенията на учениците, а в бъдеще се планира да има и демонстрации на творческия процес. Идеята е част от мебелите и обзавеждането да бъдат изработени от учениците, което е традиция за гимназията, каза Миндов за „Дарик“.

Новият учебен корпус ще е двуетажен, със скатен покрив и ползваемо подпокривно пространство. В приземния етаж на теренното ниво ще са двете основни зали с капацитет 120 души – зала за демонстрация на творчески дейности и изложби.

Експозиционната зала ще е остъклена откъм улицата и откъм училищния двор, а актовата зала ще е остъклена само към двора. Мултифункционалните пространства са проектирани с възможност за отваряне за широк обществен достъп и същевременно със зони за индивидуална и екипна работа.

На втория етаж е общежитието със стаи със самостоятелен санитарен възел. На последния таванския етаж в подпокривно пространство (с осветление през покривни прозорци) ще са разположени две ателиета за индивидуална и групова творческа работа, санитарен възел, технически и обслужващи помещения. Върху покрива е предвидено разполагане на фотоволтаична система. Застроената площ на новата сграда e 553 кв. м.

Проектът предлага обособяването на спортна зона, писта за лека атлетика и фитнес площадка върху тревна площ. Обособява се и кът за отдих северно от новия корпус с трибуна на две нива.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ