Разруха или Ренесанс за опожарените тютюневи складове в Пловдив

0

Собствениците на сградите са задължени да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временното им укрепване

Междуведомствена комисия, извършила проверка на опожарените тютюневи складове в Пловдив, излезе със становище за мерките, които трябва да се предприемат за тяхното възстановяване. В решението на комисията е записано, че в рамките на 40 календарни дни от връчване на заповедта собствениците на сградите трябва да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временното им укрепване. Задължително е проектите да бъдат изготвени от специалисти с опит в подобна проблематика и вписани в публичния регистър по чл. 165 от Закона за културното наследство.

Експертизите трябва да съдържат натурно и лабораторно обследване за установяване на реалните осреднени характеристики на използваните материали; анализ и оценка на запазените части от сградите от гледна точка на съхранението им, както и насоки за подходящи конструкции за временно укрепване на запазените структури, пише още в становището.

В него е посочено, че в рамките на шест месеца след съгласуване на проектите собствениците на тютюневия склад на ул. „Капитан Андреев“ № 2 и този на ул. „Екзарх Йосиф“ № 13 трябва да внесат за съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и ал. 2 от Закона за културното наследство инвестиционни проекти за консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. Експертите настояват в проекта за консервация и реставрация да се изпълни пълно документиране на съхранените декоративни елементи от фасадите, които са с висока степен на застрашеност и в голяма степен са унищожени.

Според предписанията на Междуведомствената комисия до 1 септември 2018 г. трябва да бъдат извършени всички консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектите.

Местната власт:

Ще възродим пострадалите архитектурни шедьоври на града

Община Пловдив парира нападките, че не е добър стопанин на недвижимото културно наследство, както и опасенията, че безхаберното разрушаване през пролетта и пожарът през август в сгради от емблематичния Тютюнев град ще компрометират представянето на Пловдив като културна столица през 2019-а.

„Категорично не приемам коментарите, че културното наследство на Пловдив загива. В историята на Пловдив има два показателни примера. През 1906 г. целият квартал „Капана“ изгаря до основи. Какво се случва 100 години по-късно? „Капана“ е център на културата. В Стария град почти всички къщи са били премахнати, срутени, забравени във времето. Сега те са възстановени и са прекрасни. В „Клиянти“ вложихме 1 млн. лв.Тази къща беше грозна руина, а в момента е една от най- красивите стари къщи от края на ХVIII в. Това е позиция на община Пловдив, изказана от кмета Иван Тотев пред в. „Марица“. Примерите продължават с Антовата къща и Етнографския музей, който се реставрира отвън. Въпросните сгради, надживели апокалиптични събития назад във времето, показват, че градът не само че не губи историческото си наследство, но и се преражда, убеждават представители на местната власт на различни нива. „Убеден съм, че и зоната с тютюневите складове ще има своето прераждане“, оптимист е инж. Иван Тотев. Според градската управа общината не е имала причина да се намесва в делата на частните собственици на тютюневите складове. Никой от тях не е пускал сигнали, че няма възможност да поддържа паметниците на културата, които притежава. Видимо сградите са били конструктивно здрави преди пожара. В страната има стотици подобни сгради, паметници на културата, които са в лошо състояние, но са здрави конструктивно. Досега няма пример у нас да е стартирала процедура, в която община или държава да реставрира частни сгради с обществени средства, а после да води дела, за да си ги върне, категорични са от община Пловдив.

4-5-vodi-ob6tina4-5-vodi-ob6tina-2

Пловдивчани излязоха на протест заради опожарените тютюневи складове, а в общината дискутираха проблема на кризисен щаб.

Славчо Атанасов, председател на Комисията по културата и медиите в 43-тото НС:

С промяна в закона вдигаме санкциите драстично4-5sla

Заедно с министър Вежди Рашидов подготвяме промени в законодателството, които ще засилят драстично както контрола при опазване на паметници на културата, така и санкциите при лошо стопанисване или увреждане. Не можем да си позволяваме повече случаи, подобни на този с тютюневите складове в Пловдив. Притеснителното е, че подобни случаи на рушене на паметници на културата – било то от немарливост, липса на средства, спорна собственост или липса на контрол, има и в други градове в страната. Разговарях за подобни случаи както с архитекти, така и с граждани.

В момента експерти в Министерството на културата и при нас – в парламентарната комисия, работят върху законодателните промени. Една от тях предвижда драстично вдигане на санкциите за унищожаване или увреждане на паметник на културата. Защото сегашната санкция от 30 000 лева, нека бъдем честни, не представлява никаква наказателна мярка за инвеститори със сериозни интереси. Тук сме категорични с министър Рашидов, че промяна трябва да има.Законодателните промени внасяме още сега, в есенния пленарен сезон. Важно е те да бъдат такива, че да позволяват реално запазването на паметниците на културата, да позволяват ефективен контрол и строги санкции при неспазването на разпоредбите.

Паметниците в обхвата на програмата за саниране

Единични паметници на културата и сгради, разположени на територии към охранителни зони на недвижими културни ценности, също могат да участват в програмата за саниране по ОП „Региони в растеж 2014-2020”. Това съобщиха от администрацията на район „Централен” в Пловдив. В квартала продължава мащабната акция по разясняване на възможностите за саниране на жилища. Програмата предвижда ремонт на сгради с над два апартамента и къщи в централната градска част. С предимство са паметниците на културата, обясниха от кметството. От там уточниха, че санирането обхваща сградите по главната улица, които се водят ансамблов паметник на културата, зданията в пресечките й, както и къщите по улица „Иван Вазов”. До края на годината собствениците им трябва да регистрират сдружения и да кандидатстват. При ремонтите трябва да се запазят автентичните фасади, орнаментите по тях и цветовите гами. За тези, които не участват в програмата и не приведат в приличен вид имота си, ще има драстични санкции, предупредиха от администрацията и припомниха, че се готвят промени в закона със завишаване на глобите до 30 хиляди лева за собственик, който не ремонтира фасадата си.

Разрушена фасада на ул. „Отец Паисий“ обърка институциите

Разрушената фасада на къща на ул. „Отец Паисий” 13 в Пловдив обърка властта. Кметът и главният архитект район „Централен“, в който попада обектът, излязоха с две диаметрално противоположни становища по казуса.

4-5otec
След края на ремонта сградата трябва да придобие духа на първоначалната си визия от 30-те години на миналия век

Арх. Васил Василев първоначално обясни, че инвеститорът и строителят имат одобрен от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) проект, но той предвижда реконструкция, което означава фасадата да бъде запазена.

„Има нарушение на проекта и строежът ще бъде спрян, а след това ще бъде дадено предписание за възстановяване на фасадата”, категоричен беше той. Междувременно кметът на „Централен” Георги Стаменов обяви пред медиите, че вече е спрял строителните дейности.

Половин час по-късно главният архитект на района смени „политиката“ и обяви, че няма нарушение на проекта и за „самоволни действия от страна на строителя не може да става и дума”. Той установил това след разговор с експерти от НИНКН.

„В НИНКН имат документи как е изглеждала сградата през 30-те години, когато е строена. Сега тя е различна. Затова и когато са одобрявали проекта, от там са дали предписания за преизграждане на фасадата, която след края на ремонта да добие духа на първоначалната визия от 30-те години на миналия век”, обясни арх. Василев.

След публикации в медиите прокуратурата се самосезира за съборената къща и разпореди извършване на проверка законни ли са действията по обекта.

Обследват емблематичната Къща с кулата 

4-5_kulaКъщата с кулата е поредната емблематична сграда, която Пловдив е напът да изгуби. Дни след пожара в Тютюневия град каменен къс от уникалното здание на ъгъла между улиците „Антим I” и „Лейди Странгфорд” рухна. Сградата е архитектурен паметник на културата от 1985 година и е вписана като част от ансамбъла на Сахаттепе. Когато това се е случило обаче, тя е била в отлично състояние. Днес къщата е изключително опасна, тъй като отломки от нея застрашават минувачите. Целият купол е пред рухване и по-силен дъжд или вятър може да го отнесе. Екип на общинско предприятие „Жилфонд”, което е собственик на половината от рушащата се архитектурна ценност, са реагирали веднага след инцидента. Не става ясно обаче защо не са направили нищо преди него. Миналия месец е била сменена антикварната табелка с наименованието на улицата от фасадата на сградата.4-5_kula-1

Тогава от кметството на район „Централен” коментираха, че администрацията има готовност да започне ремонтни дейности, но това не може да стане без съгласието на другия собственик.

Ако частникът не се съгласи, общината може да извърши ремонта и след това да отправи иск по съдебен път за солидарно заплащане.

В момента се изготвя конструктивно становище за укрепването на самия купол, а на по-късен етап ще се мисли и за възстановяване на цялата сграда. От районната администрация са влезли в диалог с частния собственик в търсене на решение на казуса. Един от вариантите е укрепването и реставрацията на къщата да се направи по някоя от оперативните програми.

Разрешението за строеж на „Одрин“ 8 незаконно

Регионалната дирекция по национален строителен контрол (РДНСК) на Южен Централен район уважи протеста на Окръжна прокуратура – Пловдив и обяви за нищожно разрешението за строеж, въз основа на което бе започнало събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 от едноименното търговско дружество.

4-5_odrinРазпореждането е издадено на 19 август и отменя разрешението за това, подписано от главния архитект на община Пловдив Румен Русев и адресирано до представителя на фирмата Георги Бранеков.

До промяната се стигна след протест на Окръжна прокуратура – Пловдив, откъдето настояха за обявяване на „нищожност“ на този документ, който е бил уважен от РДНСК – Пловдив, Южен Централен район. В мотивите си началникът на Регионалната дирекция изцяло е споделил доводите на наблюдаващия прокурор, изложени в протеста и залегнали в повдигнатото на главния архитект на община Пловдив обвинение по воденото досъдебно производство, за допуснати множество нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство при издаване на строителното разрешение, довели до тежки и неподлежащи на саниране пороци в същото. В заповедта за отмяна категорично е констатирано и че разрешението е било издадено без задължителното съгласуване с Министерството на културата.

Разследването по досъдебното производство продължава.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си