21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Разработваме три проекта с Румъния и Сърбия по Дунавската стратегия

България заедно с Румъния и Сърбия предвижда няколко стратегически проекта за развитие на районите по поречието на река Дунав, които ще се финансират по европейските трансгранични програми, информира зам.-министър Деница Николова по време на онлайн работна среща свързана с Дунавската стратегия.

С Румъния страната ни разработва проект за цялостно предпроектно проучване на българския и румънски бряг, което да покаже нуждите и необходимостта от изграждането на нови мостове, речни пристанища и фериботни връзки. Подготвен е също и проект за изграждане на велоалея – част от липсващия последен участък на маршрута Euro Velo 6 на българска и румънска територия.

Със Сърбия се разработва общ проект за доставка на модерно оборудване и обучение на правоохранителните служби и населението за защита от природни бедствия.

Според зам.-министър Николова финансовата подкрепа на Програмата за управлението на Дунавската стратегия трябва да продължи и за периода 2021 – 2027 г., както и осигуряване на финансова подкрепа за Дунавското координационно звено.

Стратегията се основава на четири основни приоритетни стълба – свързаност, околна среда, изграждане на просперитет и устойчивост на региона.

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ