Разлог инвестира над 3 млн. лв. в подобряване на пътната мрежа

Ще се ремонтират уличните платна и ще се монтира ново осветление

0
Николай АНТОНОВ

„Реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях в гр. Разлог и с. Елешница“ е най-новият проект, чието изпълнение започва община Разлог. Общата стойност на проекта е 3 277 772 лева. Източник на финансиране е Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Дейностите по проекта ще обхванат реконструкция и рехабилитация на пътя „Разлог – Бачево“ в участъците на ул. „Изворите“, ул. „Тодор Александров“, ул. „Рила“, както и на пътя „Елешница – граница на общините Белица и Разлог – Палатик – Черешово“ в участъка на бул. „9 май“. Средствата ще се инвестират в ремонт на уличните платна, монтиране на улично осветление и озеленяване.

Целта на проекта с бенефициент община Разлог е подобряване и възстановяване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката с оглед осигуряване на условия за безопасност на движението и добро отводняване на пътя.

 

Асфалтират пътищата от Лом към Монтана и Козлодуй

В Лом започна ремонт на участъци от два важни за града пътя – към Монтана и Козлодуй, съобщиха от общината. И по двата асфалтовата настилка е разбита и изнесена от поройни дъждове. В момента се ремонтира 1,1 км участък от края на град Лом при квартал „Младеново” до разклона за Вълчедръм към Монтана. Строителните машини стигат до земното легло, след което ще бъде изградена нова пътна конструкция, банкети, дренажи, а после ще се извърши и асфалтиране.

Ремонт ще бъде направен и на пътя от улица „Софийска” от края на „Младеново” да кръговото кръстовище на пътя към Видин и Козлодуй след моста на река Лом. И там дейностите ще завършат с нова асфалтова настилка.

Двата ремонта се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура” по проект на фирма „Рутекс”, възложен от общината. Изпълнител е ДЗЗД „ПМВ – 2014”. Строителните работи на двата участъка няма да приключат до паднето на първите снегове. Затова ще продължат и през пролетта на следващата година при първите хубави и благоприятни за строителни работи дни. Край Лом се работи и на участъка Добри дол – Орсоя, част от пътя Лом – Видин. Изгражда се нова пътна конструкция, првят се водостоци и отводнителни съоръжения. След това ще бъде направено и ново асфалтиране. За този ремонт жителите на селата Добри дол, Сливата и Орсоя излизаха два пъти на протест и блокираха движението между двата града. Тогава АПИ предприе и ремонтните дейности.

 

Завърши ремонтът на моста над Ботуня при село Краводер

Завърши ремонтът на моста над река Ботуня при село Краводер, съобщиха от общината в град Криводол. Реконструкцията на съоръжението започна на 25 юли, след като преминаването по него стана опасно за тировете и леките коли. Мостът се намира на главния път е-79 и ремонтът му беше неотложен.

Заради строителните работи движението по Е-79 бе отклонено през Криводол, което причини неудобство на неговите жители.

Новият мост има обща дължина 238 м, а само над реката – 64 м. На него е направена нова пътна плоча, фуги, асфалтова настилка, ограничителни системи, тротоарни пътеки и парапети. Стротелните работи бяха поверени на фирма „Пътинженеринг – Монтана”, строителният надзор – на  „Интерконсулт” – ЕООД.

Мостът е строен през 1981 година и оттогава не е ремонтиран. През март се появиха дупки, на които остана само арматурата. Мостът стана опасен за преминаване и първи за това сигнализираха жители на село Краводер. Те излязоха на пътя и блокираха движението, за да предотвратят нещастие. Тогава агенция „Пътна инфраструктура” започна ремонт. За обновлнието на моста тя вложи 690 000 лв.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си