3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Разликата между пазарна и данъчна оценка на имотите удря местните бюджети

Сдружението на общините се срещна с представители на НАП и Нотариалната камара. Поводът е драстичното разминаване между пазарната и данъчната оценка на имотите. Публична тайна е, че за имот, който се продава за 100 000 лв. – в хазната се внасят такси и данък на база данъчна оценка от 2000 лв. Това поддържа сериозен дял на сделки, които на практика се реализират в сивия сектор. Наложителни са промени в действащата уредба, тъй като сега нотариуси, общини и държава, не могат да предприемат никакви действия по казуса. Некоректността в подаването на декларации пък пряко рефлектира върху местните бюджети.

Многобройни са случаите, в които длъжници умишлено не декларират задълженията си при изповядване на имотна сделка. Така получените пари от продажбата не могат да бъдат преведени за погасяване на задълженията им към бюджета.

В пакета от предложения на НСОРБ, свързани с въвеждането на финансова децентрализация, се обръща внимание, че сегашният механизъм за определяне на данъчните оценки не е променян от 1997 г. Основният компонент при определянето на данъчната оценка – базисна данъчна стойност на 1 кв. м. в лева по видове, като най-съществено влияние върху размера на данъчната оценка оказва коефициентът за местоположение. За 34 години средата в населените места е значително променена, оформени са нови атрактивни зони, което прави действащите данъчни оценки напълно несъответстващи на реалния пазарен интерес. От Нотариалната камара дават пример: за декар земя в един от най-привлекателните столични райони – Панчарево, данъчната оценка е 6 лв. НСОРБ е изготвило предложение за актуализиране на данъчните оценки, което е съобразено с ръста на цените на недвижимите имоти.

Related Articles

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ