15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Разград вече има система за мониторинг на качеството на въздуха

Разград монтира система от сензори за измерване качеството на атмосфения въздух в града. Стартът бе даден в Детска градина „Шестте ястребинчета”. Системата включва три станции с по 6 сензора за различни видове замърсители. Другите две станции ще бъдат също върху покривите на детски заведения, но в други райони на града – ДГ “Детелина“ и ДЯ “Слънчево детство“. Съоръженията, които се монтират, са на Технически университет-София, а самите сензорите са произведени във Великобритания.

Устройствата изамерват концентрацията на въглероден окис, азотни двуокиси, амоняк, серен двуокис, сероводород и фини прахови частици. Отчитат и атмосферните условия – температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, посока и скорост на вятъра.

Обобщената информацията от трите станции ще се изпраща до централизиран обект и през уеб адрес ще може да се наблюдава от жителите на Община Разград в реално време на интернет страницата на Общината. Там ще се представят както моментните стойности, които ще се получават на всеки 15 секунди, така и визуализация под форма на графики, чиято актуализация ще е ежеминутна. В напълно реално време на графиките ще може да се сравнят текущите стойности с допустимите стойности по Български държавен стандарт.

Веднъж годишно системата ще минава през профилактика, гаранционният й срок е от 2 години, след което тя ще трябва да се провери и калибрира. Системата на Техническия университет е използвана в Столична община, там станциите са били монтирани към автобусния транспорт. Интерес към нея има и от Община Русе, където обмислят да използват 5 точки за поставяне на станциите.

Related Articles

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ