20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Работодатели искат от държавата компенсация заради скъпия промишлен ток

Работодатели искат от служебното правителството по 70 лв. на мегаватчас компенсация заради скъпия промишлен ток. Утвърдената от кабинета мярка трябва да важи в периода 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г.. Това става ясно от изпратено предложение до кабинета от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според работодателите в целия си обем, нужният компенсационен ресурс за всички небитови стопански потребители на електроенергия в България от 840 млн. лева е под 64% от шестмесечната свръхпечалба на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД. В системата на енергетиката (БЕХ-АЕЦ-МЕ) има установена практика за междинно разпределяне на дивидент, което означава, че текущи трансфери към държавния бюджет (в т.ч. и след данъчно облагане) няма да са технически проблем, вкл. и за Министерство на финансите.

Възможен вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм е средствата към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно, за изминалия месец, срещу предоставените разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.

Related Articles

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ