13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Работодатели искат от държавата компенсация заради скъпия промишлен ток

Работодатели искат от служебното правителството по 70 лв. на мегаватчас компенсация заради скъпия промишлен ток. Утвърдената от кабинета мярка трябва да важи в периода 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г.. Това става ясно от изпратено предложение до кабинета от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според работодателите в целия си обем, нужният компенсационен ресурс за всички небитови стопански потребители на електроенергия в България от 840 млн. лева е под 64% от шестмесечната свръхпечалба на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД. В системата на енергетиката (БЕХ-АЕЦ-МЕ) има установена практика за междинно разпределяне на дивидент, което означава, че текущи трансфери към държавния бюджет (в т.ч. и след данъчно облагане) няма да са технически проблем, вкл. и за Министерство на финансите.

Възможен вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм е средствата към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно, за изминалия месец, срещу предоставените разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ