4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Работната група ще анализира трафика и постъпленията в тол системата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави на транспортния бранш данни за трафика на тежкотоварните превозни средства – български и чуждестранни. В тях ще се включва информация и за второкласни и третокласни отсечки и за трансграничните трасета. Такъв ангажимент бе поет на първата работна среща на експертната група, ръководена от заместник-министър Явор Пенчев, с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на превозвачите. Решение за сформирането ѝ бе взето на вчерашната среща на вицепремиера Гроздан Караджов с представители на бранша, на която бе обсъдена работата на тол системата.

Анализ на данните ще покаже и колко от превозните средства – български и чуждестранни, изминават разстояние над 3000 км, над 5000 и над 7000 км месечно. В изпълнение на поетия ангажимент ще бъде предоставена информация за приходите от тол такси за периода януари – април 2022 г. спрямо същия период на предходните 2 години. Експертите на ведомството ще представят и справка за броя на използваните бордови устройства и купените маршрутни карти.

Данните ще бъдат базата, върху която ще продължи работата на експертната група. За някои от тях ще бъде направен сравнителен анализ с други европейски държави. Конкретните числа ще позволят да бъде намерено решение на въпросите и отговор на предложенията, които представителите на бранша вече дадоха. Целта е да бъде определена пресечната точка между интересите на държавата, бизнеса и гражданите и да се осигури достатъчен приход от тол такси. Средствата се инвестират в поддръжката на републиканската пътна мрежа.

От страна на бранша бе поискано да се изготви становище може ли да се въведе забрана за движение на тежкотоварни превозни средства по определени пътни участъци. Превозвачите поеха ангажимент да предоставят техни становища по отношение на действащата в момента нормативна уредба, която регламентира работата на бранша, в министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на транспорта и съобщенията.

Работната група ще заседава отново на 26 май 2022 г.

Related Articles

На кръгла маса: Анализираха ефекти и дефекти на санирането на сгради в България

Сдружение с нестопанска цел „Алианс за висока строителна култура” (АВСК) инициира в София кръгла маса за качеството на санирането у нас. Форумът „Ефекти и...

ИПИ: Много региони са с потенциал за подобряване на развитието си

Няма непреодолими бариери пред икономическото и социалното преобразяване на местно ниво. Амбицията, усилията и финансовата независимост на местните власти могат да повлияят за повишаване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ