25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Пътните строители се заканват да спрат зимното поддържане

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламентът не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени – Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това предупреди председателят на Българската браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.

„До тогава няма да има и ново Народно събрание, нито могат да се удължат сега сключените споразумения. Това ще рефлектира и върху зимното поддържане. Забавянията на плащанията ще доведе до лихви и неустойки. Пътищата няма да се ремонтират“, заяви още той. По думите му цената на случващото се в бранша ще я платят данъкоплатците, които дават парите си за безопасни пътища, но тази цена ще е още по-висока, защото още един строителен сезон ще бъде пропилян. Чайков заяви, че са се обърнали към народните представители да направят всичко възможно решението от 20 април да бъде променено, за да може да се поддържат пътищата.

Припомняме, че тогава парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 година 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение, останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. „Забавянето на плащането ще доведе до лични неустойки за над 150 млн. По 3000 км не се извършват никакви дейности в момента“, посочи още Чайков. Освен това поради неразплащане някои изградени част от мостови съоръжения ще трябва да се разрушат и ще трябва да се изградят отново, защото ако някои предварително напрегнати греди не се натоварят с плочи, те трябва да бъдат демонтирани, обясни той.

Чайков заяви, че от 27 юли започват протести всеки ден пред Народното събрание и на около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Движението ще бъде спирано за един час. Ако нещата не се променят, пътните строители ще решават как да продължат с протестните действия.

Related Articles

Започва кампания за обновяване на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата стартира мащабна кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Целта е той отново да се превърне в...

4 мащабни проекта стартират в Плевен

Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години. Това са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ