25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Първият завод за соларни панели ще е в Ямбол

Италиански консорциум започва изграждането на завод за производство на фотоволтаични модули в Ямбол. Инвестицията е в размер на 13 млн. лв. Предвижда се строителството да стартира през април, а заводът да заработи до края на следващата година. Предприятието ще се намира в местността „Рибарника“, където компанията е закупила 11 дка терен частна собственост за около 200 хил. евро. Съоръжението ще бъде със застроена площ около 3 дка.

Компанията от години произвежда в Китай и създаването на тази нова производствена линия за тях ще бъде своеобразно „връщане“ в Европа. От ръководството посочват, че производството ще бъде напълно екологично и няма замърсяване на околната среда. Капацитетът първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата.

В плановете на консорциума влиза и изграждането на фотоволтаичен парк, с което ще се затвори производственият цикъл. За целта компанията е заявила и инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени.

Предстои разкриването на 50 нови работни места за инженери и IT специалисти. За наемането на кадрите ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол факултет „Техника и технологии“ към Тракийския университет – Стара Загора.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ