2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Първият завод за соларни панели ще е в Ямбол

Италиански консорциум започва изграждането на завод за производство на фотоволтаични модули в Ямбол. Инвестицията е в размер на 13 млн. лв. Предвижда се строителството да стартира през април, а заводът да заработи до края на следващата година. Предприятието ще се намира в местността „Рибарника“, където компанията е закупила 11 дка терен частна собственост за около 200 хил. евро. Съоръжението ще бъде със застроена площ около 3 дка.

Компанията от години произвежда в Китай и създаването на тази нова производствена линия за тях ще бъде своеобразно „връщане“ в Европа. От ръководството посочват, че производството ще бъде напълно екологично и няма замърсяване на околната среда. Капацитетът първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата.

В плановете на консорциума влиза и изграждането на фотоволтаичен парк, с което ще се затвори производственият цикъл. За целта компанията е заявила и инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени.

Предстои разкриването на 50 нови работни места за инженери и IT специалисти. За наемането на кадрите ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол факултет „Техника и технологии“ към Тракийския университет – Стара Загора.

Related Articles

Годишните винетки на хиляди шофьори изтичат през декември

През декември и януари изтичат годишните винетки на хиляди български шофьори, съобщават от Националния доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси. От...

В Сандански изграждат Младежки център с пари от План за възстановяване и устойчивост

Младежки център със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще се изгражда в Сандански, информират от Общината. Той ще е в пустееща...

КАТ с нова акция по пътищата

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ