5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Първа копка на стратегически обект в Пловдив

Започва строителството по модернизацията на жп възел „Пловдив“, който е сред най-важните железопътни връзки в България. Официалната церемония „първа копка“ по изпълнение на проекта е днес – 9.12.2021 г на ІІ-ри перон на Централна гара Пловдив.

Комуникационно-транспортният пробив под Централна жп гара ще свърже южните квартали на Пловдив с центъра. Трасето на пробива е съобразено с общия устройствен план на града и предвижда подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. В проекта са предвидени и удобни вертикални пешеходни връзки.

С реализацията на проекта значително ще се намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в град Пловдив и региона. Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор „Ориент/Източно – Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието.

Стойността на договора е е 89 028 245,95 лева без ДДС. Изпълнител е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

 

Related Articles

Инж. Иван Танев е „Инженер на годината 2023“

Инж. Иван Танев стана "Инженер на годината 2023". Той е главен инженер в "Джи Пи Груп". Председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и...

Откриват паметник на Колю Фичето пред сградата на КСБ

На 30 ноември от 13:00 ч. пред сградата на Камарата на строителите в България ще се състои официалното откриване на паметник на Колю Фичето....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ