20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Пускат допълнително трасе по Дунав мост на румънска територия, ще облекчи трафика

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев се срещна с префекта на окръг Гюргево Анета Матей.

По време на срещата двамата обсъдиха етапа на осъществяване на идеята за въвеждане в експлоатация на допълнително трасе, което ще бъде с шест ленти. Целта е по този начин да се облекчи максимално трафика по Дунав мост и да се намали престоя на автомобилите на гранично контролно-пропускателния пункт при Русе.

Към момента функционират 4 ленти за леки автомобили и 3 за товарни. След пускането на новото трасе капацитетът на пропускливост ще се увеличи с по три нови летни както за леките автомобили, така и за тежкотоварните. Така общият брой на функциониращите ленти на румънска територия ще бъде 13 – седем за преминаването на коли, микробуси и автобуси и шест за товарни автомобили. Очакванията са новото трасе да заработи преди предстоящите Великденски празници.

За пореден път беше поставен и въпроса за необходимостта от изграждането на нов мост над река Дунав именно при Русе. За целта ще бъдат предприети всички възможни действия за осигуряване на европейски средства за построяването на съоръжението. Ще продължи да се търси и подкрепа от страна на евродепутатите от двете държави.

Осъществените мерки от българска и румънска страна имат за цел да създадат удобство за гражданите при пътуванията им зад граница.

В срещата, която се реализира и чрез съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева участваха още директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Русе комисар Димитър Чорбаджиев, заместник-началникът на Митница Русе Венцислав Халаджов, както и техните колеги от румънска страна.

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ