25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Публикувана за обсъждане е Програма „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“

Програма „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“ е нова опция, която администрацията в града предлага като възможност на собствениците на имоти в Стария Пловдив. Идеята и условията за финансиране на инициативи по консервацията и реставрацията на фасади и художествени елементи на сгради, находящи се на територията на АИР „Старинен Пловдив“ са публикувани на страницата на Община Пловдив. Съгласно чл. 26, ал. 3 и ал. 4 от Закона за нормативните актове, в законоустановения срок от 30 дни Община Пловдив предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и становища по проекта.

Това може да стане на e-mail адрес: culture@plovdiv.bg или в деловодството на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ № 1. В рамките на законовия 30-дневен срок за обществени консултации становищата по проекта ще бъдат оповестени от вносителя кмета на Пловдив Здравко Димитров преди приемането на акта от Общински съвет – Пловдив.

Целта за приемането на Програмата е да бъдат въведени ясни правила и ред за начина и условията за финансиране на проекти за консервация и реставрация на фасади и художествени елементи на сгради на територията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, при спазване на точни процедури. С приемането на Програмата ще бъде стимулирана активността на всички граждани и юридически лица, собственици на имоти на територията на АИР „Старинен Пловдив“, за съхраняване на недвижимото културно наследство.

Идеята на Програмата е да се създаде успешен пример, който да може да бъде мултиплициран на следващ етап чрез разширяване териториалния обхват и увеличаване на видовете подкрепяни дейности, считат от администрацията в Пловдив.

Related Articles

Община Стара Загора обновява изцяло кв. „Три чучура-юг“

Започна вторият етап от проекта за реконструкция на старозагорския квартал „Три чучура-юг“. Финансирането е на стойност 3.1 млн. лева, информират от администрацията в града. През...

Пловдив: Затварят Бетонния мост за ремонт на 17 юни

Движението по едно от ключовите съоръжения за Пловдив- Бетонния мост ще бъде спряно от 17 юни за реконструкция, която трябва да приключи за срок...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ