Проф. арх. Ян Геел: Смятам Варненския свободен университет за моя университет

0
40

Смятам Варненския свободен университет за „моя“ университет. За мен е радост, че книгата ми „Как да изследваме градския живот“ се издава именно от университета“, каза в ексклузивно интервю за ВСУ „Черноризец Храбър“ световноизвестният архитект и урбанист Ян Геел, ден преди пристигането му във Варна. Авторът ще представи „библията в урбанистиката“ на 5 март 2020 г., от 17,30 ч. в Хотел-галерия „Графит“ във Варна.

Целта на книгата ми е да даде възможност на професионалистите и на гражданите да предприемат действия за превръщането на градовете в по-приятелски за хората. Пожелавам на всички градове в България късмет в постигането на тази цел“, сподели още проф. арх. Геел. 

Градският живот трябва да се утвърди като важна част от градоустройственото планиране, пише в новата книга на световноизвестния архитект, преведена на български език от доц. д-р арх. Пламен Петров – преподавател в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант Биргит Сваре представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи.

По време на визитата си във Варна проф. арх. Ян Геел ще разгледа пешеходната зона на града с преподаватели от Архитектурния факултет и с известния варненски краевед и изследовател Християн Облаков. Водещият датски архитект ще се запознае с Релефната карта на Морската градина и ще се срещне с автора й – студентът от Варненския свободен университет Кристиян Иванов. Идеята за 3D-картата със забележителности от историческото ядро на парка и с текстове на брайл за хора с нарушено зрение, възникна в студентската лаборатория „Варна – град за хората“, която се провежда във Варненския свободен университет под патронажа на проф. Геел. Проектът бе реализиран с подкрепата на висшето училище и Фонд „Култура“ на Община Варна, а петокурсникът Кристиян Иванов стана победител в студентските поименни награди на Община Варна за 2019 г.

Публичната лекция и представянето на книгата „Как да изследваме градския живот“ ще се състоят на 5 март 2020 г. в галерия „Графит“ от 17.30 часа.