7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Проучват 5 терена за изграждане на нова детска болница в София

Пет терена в София се проучват за изграждане на нова детска болница. В момента се прави предпроектното им проучване. Става въпрос за терени при болниците „Св. Анна“, „Лозенец“, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. „Овча купел“, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. Това съобщиха от кабинета на министъра на здравеопазването.

Очаква се предпроектното проучване да приключи до края на юли. А до края на тази година, по ЗОП трябва да се проведе процедура за изготвяне на задание във връзка с построяването на национална детска болница. Ако се установи, че проучваните недвижими имоти са неподходящи, би трябвало Министерството на здравеопазването да потърси съдействието на държавата или евентуално на общината, каза още той.

Казусът с изграждането на национална детска болница е дългогодишен. А миналата година бе отново в застой в резултат на редица проверки, които тази година приключиха с извод, че обществената поръчка, която е била обявена по него, е с невъзможен предмет. Причината е регулация на устройството на територията, която не позволява този обект – на стара сграда, която е недовършена, да бъде реализиран.

Предстои и създаване на Обществен съвет, който да бъде платформа за правилната комуникация между държавните органи и неправителствените организации за каузата детска болница.

Снимка: МЗ

Related Articles

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ