5 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Проучват най-голямото свлачище в България

Община Смолян възлага прединвестиционно проучване на най-голямото свлачище в България – „Смолянски езера“. Заданието включва геодезическо заснемане, инженерно-геоложко проучване, изграждане на контролно-измервателна система и нулево замерване. Параметрите на свлачището са внушителни – дължината му е около 5,2 километра, а ширината – около 1,5 км широко. Дълбочината му е около 70-80 метра. Цялата територия, която заема, е около 7,8 квадратни километра.

Свлaчищeтo e регистрирано пpeз 1983 г. и oбxвaщa зoнa c гpaници: Kpивa peĸa на зaпaд, pека Myнeвa на изтoĸ, pека Чepнa на юг и вpъx „Cнeжaнĸa“ на ceвep. Предвидено е специализирано геодезическо заснемане и картировка, инженерно-геоложко проучване, изграждане на контролно-измервателна система и нулево замерване, зониране на територии по скорости на движение, установяване на лабилни зони и други признаци за движения. Проучвателните дейности ще бъдат съсредоточени основно в северните части, обхващащи около 2/3 от територията на свлачището. Това, според публикуваните документи, ще създаде основа за планиране на мерки и действия, свързани с бъдещи инвестиционни намерения в територията, а в по-далечна перспектива да се предприемат и мерки за овладяване на свлачищния процес. Прогнозната стойност, на която се възлага проучването чрез публично състезание, е 78 300 лв. без ДДС.

Задача на избрания изпълнител ще е да изгради стационарна реперна мрежа за наблюдение на повърхностните хоризонтални и вертикални движения на свлачището. Част от нея трябва да включва 111 опорни и 8 прецизни контролни геодезически репери.

Related Articles

Домът на културата в Габрово е напълно обновен

Сградата на Дома на културата „Емануил Манолов” в Габрово е напълно обновена. Основният ремонт и реконструкцията на сградата бяха изпълнени по проект „Развитие на...

Несебър става част от международен туристически проект

Община Несебър започва работа по нов туристически проект - "TOURAL", който се изпълнява в рамките на Програма "Хоризонт Европа" с финансовата подкрепа на Европейския...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ