29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Проучват най-голямото свлачище в България

Община Смолян възлага прединвестиционно проучване на най-голямото свлачище в България – „Смолянски езера“. Заданието включва геодезическо заснемане, инженерно-геоложко проучване, изграждане на контролно-измервателна система и нулево замерване. Параметрите на свлачището са внушителни – дължината му е около 5,2 километра, а ширината – около 1,5 км широко. Дълбочината му е около 70-80 метра. Цялата територия, която заема, е около 7,8 квадратни километра.

Свлaчищeтo e регистрирано пpeз 1983 г. и oбxвaщa зoнa c гpaници: Kpивa peĸa на зaпaд, pека Myнeвa на изтoĸ, pека Чepнa на юг и вpъx „Cнeжaнĸa“ на ceвep. Предвидено е специализирано геодезическо заснемане и картировка, инженерно-геоложко проучване, изграждане на контролно-измервателна система и нулево замерване, зониране на територии по скорости на движение, установяване на лабилни зони и други признаци за движения. Проучвателните дейности ще бъдат съсредоточени основно в северните части, обхващащи около 2/3 от територията на свлачището. Това, според публикуваните документи, ще създаде основа за планиране на мерки и действия, свързани с бъдещи инвестиционни намерения в територията, а в по-далечна перспектива да се предприемат и мерки за овладяване на свлачищния процес. Прогнозната стойност, на която се възлага проучването чрез публично състезание, е 78 300 лв. без ДДС.

Задача на избрания изпълнител ще е да изгради стационарна реперна мрежа за наблюдение на повърхностните хоризонтални и вертикални движения на свлачището. Част от нея трябва да включва 111 опорни и 8 прецизни контролни геодезически репери.

Related Articles

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ