13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане

Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към сгради със смесено предназначение с жилища в тях ще се осигуряват, когато в тях има жилища със завишени изисквания за достъпност, съгласно приложение № 4 по реда на чл. 39, ал. 2 от Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. В този случай броят на достъпните места за паркиране ще се определя в рамките на капацитета на паркинга и ще е равен на броя на предвидените жилища, отговарящи на изискванията, заложени в горепосоченото приложение. Това предвиждат предложените за обществено обсъждане промени в Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. С тях се цели отстраняване на проблеми при прилагането на чл. 22, свързан с изискванията към достъпните места за паркиране.
Запазва се изискването допълнително към капацитета на паркингите да се определят достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания към сгради за обществено обслужване и към капацитета на паркингите, определени за самостоятелните обекти за обществено обслужване в нови сгради със смесено предназначение.
За яснота и недопускане на тълкувания с нова алинея се уточнява, че необходимият брой места за паркиране (капацитетът на паркинга) се определя по реда на Наредба № РД-02-20-2 от 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.
Припомняме, че според действащите изисквания на чл. 22, ал. 1 от Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. броят на достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания на паркингите към сгради/самостоятелни обекти за обществено обслужване и към нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение се определя допълнително към капацитета на паркинга. При паркинги с до 10 места се определя най-малко едно допълнително място за автомобили на хора с увреждания, за тези с капацитет до 30 – изискуемият допълнителен минимум е две паркоместа, а при капацитет 50 – той е поне 3. За паркинги с над 50 места се предвиждат допълнително поне 4% от общия брой.
Проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. е публикуван на Портала за обществени консултации и на интернет страницата на МРРБ.

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Планират нова трамвайна линия в София

Нова трамвайна линия – номер 15, между столичните квартали “Бъкстон” и “Хладилника” предлагат зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов и общински съветници. Тя ще подсили...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ