9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Произведената строителна продукция е намаляла с още 8,2%

Стойността й за деветмесечието на т.г. е 10,6 млрд. лв.

Започналият през 2021 г. спад в произведената строителна продукция продължава с още 8,2 на сто през деветмесечието на тази година спрямо същия период на м.г. Това сочи новият Икономически отчет на строителния сектор на Камарата на строителите в България. По предварителни данни на НСИ произведената през деветмесечието на тази година строителна продукция е на обща стойност 10,6 млрд. лв. като от нея за 6 милиарда лв. е сградното строителство /жилищно и нежилищно/, а за останалите 4,6 млрд. лв. – инженерното /ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура/. За сравнение за деветмесечието на 2020 г., след която започва спадът, продукцията е била за над 4 млрд. лв. повече – 14,8 млрд. лв. /виж таблицата/.

„Данните са изключително тревожни, при това не отчитат реалната инфлация. Те са резултат от липсата на индексация на договорите с публични възложители, а никой не поставя под съмнение скока в цените на строителните материали“, коментира председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Да, служебното правителство прие методика, но липсата на единни указания за прилагането й позволява разностранни интерпретации от отделни възложители“, каза още той. „Държавата трябва да разбере, че има интерес от стабилен и работещ строителен отрасъл, който внася данъци и осигуровки в хазната, с които да се правят социални политики. Затова е необходимо да се предвидят средства в бюджета за индексация и да се изработят единни указания за прилагане на методиката, за да стане тя работеща“, добави инж. Терзиев.

За деветмесечието на т.г. се отчита ръст от 14,7% в броя и 136,5% в стойността на обявените обществени поръчки за строителство. Но има спад в сключените договори след проведени търгове – 15,2 % спад в броя и 20,1 % спад в стойността им.

По предварителни данни на БНБ към 18 ноември т.г., преките чуждестранни инвестиции за деветмесечието на 2022 г. в строителството са с отрицателна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като спрямо същия период на миналата година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6%/.

Продукция на предприятията от строителството, млн. лв.

Деветмесечие 2012 г. – Деветмесечие 2022*г.

*По предварителни данни на НСИ

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ