24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Проект PURE PLOVDIV трансформира 3 знакови градски пространства

От май до септември 2023 г., три знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирани от българо – френския артист Християн Бакалов в обекти на съвременното изкуство. Мащабните инсталации ще променят визуалната среда на Гребната база, Младежкият център и Братската могила, за да насочат погледите на пловдивчани и гостите на града към тези изключителни места, които притежават архитектурна стойност, носят памет и са важна част от живота на града.

В рамките на проекта, освен външната промяна, визуалните инсталации ще предложат и различни тематични преживявания за посетителите, сред които перформативни “потапящи” акции с участието на доброволците, визуално – имерсивни лекции, дискусии; творчески и образователни работилници и др.

Визуалната инсталация на Гребната база ще бъде изградена, в периода от 1 до 7 май, по протежението на цялото парково пространство от трептящи цветни ленти, които ще водят към сърцето на парка – Младежкия център. Другата цел на инсталацията е да насочи погледите на посетителите на Гребната база към Младежкия център и неговите дейности, свързани с развитието на младите хора и тяхната реализация в спорта и изкуствата.

От 17 до 24 май старата Трибуна на Гребната база също ще бъде трансформирана в цветовете на Олимпиадата, за да се подчертае единството между хората и радостта, които спортът и здравето носят за всеки.

Проектът PURE PLOVDIV ще даде нов прочит и на Братската могила – едно истинско архитектурно бижу от края на 70 години на миналия век, което преминава през различни периоди на възход и забвение.

Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно от гражданите и гостите на града от тяхното създаване до 30 септември 2023 г.

Всички прояви и артистични намеси се осъществяват с подкрепата на община Пловдив,Национален фонд „Култура“ и партньорски организации.

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ