27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Проект PURE PLOVDIV трансформира 3 знакови градски пространства

От май до септември 2023 г., три знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирани от българо – френския артист Християн Бакалов в обекти на съвременното изкуство. Мащабните инсталации ще променят визуалната среда на Гребната база, Младежкият център и Братската могила, за да насочат погледите на пловдивчани и гостите на града към тези изключителни места, които притежават архитектурна стойност, носят памет и са важна част от живота на града.

В рамките на проекта, освен външната промяна, визуалните инсталации ще предложат и различни тематични преживявания за посетителите, сред които перформативни “потапящи” акции с участието на доброволците, визуално – имерсивни лекции, дискусии; творчески и образователни работилници и др.

Визуалната инсталация на Гребната база ще бъде изградена, в периода от 1 до 7 май, по протежението на цялото парково пространство от трептящи цветни ленти, които ще водят към сърцето на парка – Младежкия център. Другата цел на инсталацията е да насочи погледите на посетителите на Гребната база към Младежкия център и неговите дейности, свързани с развитието на младите хора и тяхната реализация в спорта и изкуствата.

От 17 до 24 май старата Трибуна на Гребната база също ще бъде трансформирана в цветовете на Олимпиадата, за да се подчертае единството между хората и радостта, които спортът и здравето носят за всеки.

Проектът PURE PLOVDIV ще даде нов прочит и на Братската могила – едно истинско архитектурно бижу от края на 70 години на миналия век, което преминава през различни периоди на възход и забвение.

Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно от гражданите и гостите на града от тяхното създаване до 30 септември 2023 г.

Всички прояви и артистични намеси се осъществяват с подкрепата на община Пловдив,Национален фонд „Култура“ и партньорски организации.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ