13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Проект “Шарена фабрика” съживява стари сгради в Голяма Желязна

Запустялото училище в троянското село става международен образователен център

Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на 30 септември. Поводът е представяне на проекта “Шарена фабрика”, който ще възроди най-важните исторически сгради в селото – старото училище, баня и пекарна, и ще ги трансформира в международен образователен център по занаяти и кулинария.

Ще има работилници с троянски майстори и занаятчии, които ще преподават в бъдещото училище по занаяти, храна от преподавателите в кулинарното училище, както и музикални изпълнения, спортни активности и 3D прожекции и други.

Официалната част на събитието от 16 часа ще запознае местните жители с проекта и целите на училището, с архитектурните проекти за обновяване на историческите сгради и с плана за трансформация на трите ключови локации. Инициаторите Роси Мутафчиева, Анна Българанова и Юри Стайков ще разкажат за вдъхновението си и дългосрочните цели на проекта, а архитектите Александър Василев, Румяна Павлитова и Владислав Михайлов ще представят архитектурните проекти и планове за съживяване на сградите и ще направят тематичен тур из тях.

Бъдещата “Шарена фабрика” е рядък позитивен пример за развитие на потенциала, който крият изоставените сгради в малките населени места в цяла България. Концепцията за развитие на “Шарената фабрика” стъпва на местната култура и традиции и в бъдещото училище ще се преподават традиционните занаяти от района като грънчарство, керамика, дърворезба, скулптура в дърво, реставрация и рециклиране на мебели, иконопис, тъкане, плъстене, везба и изработка на фолклорна носия.

Related Articles

Община Приморско получи държавни имоти за градски парк

Правителството одобри Община Приморско да получи държавни имоти в града с площ близо 14 000 кв. Те ще бъдат използвани за изграждане на общински...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ